Compte enrere per al sorteig de La Grossa de Sant Jordi 2022, on es repartiran premis de fins a dos milions d'euros, ens comencem a preguntar qüestions com on comprovar si la nostra butlleta és una de les guanyadores o com poder veure el sorteig, que també podreu seguir en directe des d'ElNacional.cat. També ara, en un dels sortejos més especials al nostre país, després d'una diada passada per aigua i calamarsa, recordem un dels aspectes més icònics de la Grossa, la capgrossa que ha protagonitzat en els últims anys els anuncis i promocions de la loteria catalana. Molts coneixem el personatge, però, qui hi ha darrere la capgrossa més coneguda?

💰 Grossa de Nadal 2022: horari, on comprar-la i premis del sorteig de Cap d'Any

🔎 Comprovar Grossa de Nadal 2022: buscador de números premiats i bitllets
 

 

Qui és la capgrossa que representa la Grossa?

Es tracta de la Roser Arenas, una veïna d'Alella, al Maresme, que des de 2013 ha estat la cara visible del sorteig més conegut del nostre país. Va ser l'octubre del 2013 quan Loteries de Catalunya va decidir que la imatge de la loteria de la Grossa de Cap d'Any seria un capgròs. Després d'un llarg càsting arreu de Catalunya, una productora va donar amb la capgrossa de la Roser d'Alella, i la va triar. Amb el seu personatge van enregistrar un anunci per presentar-lo al concurs convocat per la Generalitat per a la campanya de la nova loteria, i van guanyar.

Així, la cara de la Roser va convertir-se en icona nacional i la seva història va transcendir. Va ser quan tenia 50 anys que la dona, que cantava a casaments, residències d'avis i altres esdeveniments, a més de ser una de les actrius locals més valorades, que va sorgir la seva capgrossa particular. En aquella època, la colla de gegants i capgrossos d'Alella estava a càrrec de Pep Sabater, un actor i fuster que participava en projectes de cultura popular i va tenir la iniciativa d'encarregar una sèrie de capgrossos inspirats en habitants populars de la localitat. 

Roser Arenas, la veïna d'Alella que posa cara al sorteig de la Grossa

Després de l'agutzil i una dona coneguda com la Teresina, li va arribar el torn a la Roser, que per aquells anys havia estat jutgessa de la pau i ja havia fet teatre, estudiat doblatge i passat per televisió, formant part del concurs de TV3 Tres pics i repicó i interpretant un paper de ficció al programa Vosté jutja, de Joaquim Maria Puyal. Tot i tenir la seva capgrossa popular durant anys, no va ser fins que la Roser Arenas tenia 77 anys quan es va convertir en imatge de la Grossa, que encara ens acompanya avui dia.

Malauradament, poc després de ser anomenada cara visible del sorteig català, va morir l'octubre de 2014, segons va comunicar la seva família i la direcció de Tributs i Jocs de la Generalitat, mesos després de la nova fama i d'haver celebrat les noces d'or, tal com explicava el mitjà Vilaweb. Tot i la tristesa per la seva defunció, la seva cara -en format augmentat- passarà a la posteritat i encara ens acompanyarà durant els sortejos, així com serà la cara que els guanyadors de la Grossa de Sant Jordi 2022 recordaran quan celebrin el premi més buscat.