L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps declararà el 24 de gener com a investigat per les presumptes irregularitats en la gestió de diverses edicions de la Fórmula 1 a València. Aquell mateix dia compareixerà davant de la jutgessa en la mateixa condició l'expilot Jorge Martínez Aspar a partir de les 10 hores.

Així consta en una providència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i dictada pel Jutjat d'Instrucció número 2 de València, en la qual també se cita com a investigats en aquest procediment per al 26 de gener Belén Reyero —que va ser responsable del departament d'Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana— i Nicolás Figueras —exdirector d'aquesta entitat—.

Aquestes dues persones no figuraven com a imputades en la causa. Ara, amb aquestes citacions, el procediment suma cinc investigats: Camps, Aspar, Reyero, Figueras i l'exconsellera de Cultura Lola Johnson.

En la nova providència, a més, s'ha citat diferents testimonis, tal com reclamava el ministeri fiscal, per al proper 27 de desembre. En concret, hauran d'acudir al jutjat Isabel Villalonga, exsotssecretària de Presidència de la Generalitat, i l'advocat Manuel Broseta, segons ha pogut saber Europa Press.

D'altra banda, el jutjat ha dictat altres resolucions en què acorda investigar per separat, en dues peces diferents, les negociacions perquè València acollís el Gran Premi de Fórmula 1 en diferents edicions i l'absorció del deute per part de la Generalitat. L'objectiu és simplificar i agilitar el procediment.

La jutgessa ha adoptat aquesta mesura després que Anticorrupció sol·licités la divisió de la causa en tres apartats. El fiscal reclamava que a la primera peça s'estudiés la negociació prèvia duta a terme per Camps a favor de Valmor. En la segona, els contractes subscrits per Circuito del Motor, empresa pública encarregada de l'organització del Gran Premi, i determinats proveïdors que resultaven adjudicataris per ordre de Valmor. I en la tercera, el procés d'absorció de Valmor per part de Circuito del Motor.

La magistrada ha decidit finalment dividir la causa en dues peces: "La instrucció de la causa, que ha estat declarada complexa i els terminis de la qual han estat prorrogats, pot resultar complicada a l'hora d'esbrinar els fets concrets i els seus autors, així com qualsevol altre participant, per això es considera convenient la separació de la causa en dues parts".

A la primera peça s'investigaran les negociacions prèvies per portar a València el Gran Premi i la decisió de gestionar-lo a través de l'empresa privada Valmor. A la peça 2 s'instruirà l'absorció de Valmor per Circuito del Motor i l'assumpció del deute per part de la Generalitat.

Respecte a la peça 2 que sol·licitava el fiscal, la jutgessa rebutja instruir-la i acorda que sigui un altre jutjat el que decideixi si cal investigar els contractes entre Circuito del Motor i la mercantil vinculada a l'exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, entre altres.

En concret, el ministeri públic va englobar en aquesta part contractes subscrits per Circuito del Motor amb determinats proveïdors, pel que sembla designats per Valmor. Un d'ells va ser amb una mercantil de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, investigat en un altre jutjat dins del cas Imelsa. Aquest extrem, adverteix la jutgessa, no ha estat "en cap moment" objecte del procediment i no veu "relació directa" entre la investigació d'Imelsa i la de Valmor.

"No es considera que existeixi una relació directa entre les investigacions dutes a terme en aquest jutjat i els fets als quals se'n refereix el ministeri públic quan parla de peça 2, en la qual entraria a investigar societats diferents, persones físiques diferents, comportaments possiblement amb transcendència penal diferents i que tan sols tindrien en comú el marc de les relacions entre Valmor i Circuit del Motor", postil·la.