Òmnium Cultural ha impulsat la campanya ‘Llegir ens fa grans. Fem créixer les biblioteques escolars’ amb motiu de la diada de Sant Jordi, que posa el focus en la necessitat de dignificar el paper de les biblioteques escolars en el foment de la lectura entre els joves. L'objectiu és fomentar la lectura entre els infants i la gent jove i incrementar la passió per llegir en català, a través d'una recollida massiva de llibres nous que serviran per renovar els fons de les més de 420 biblioteques escolars que s’hi han adherit a la campanya. A partir d'aquest dimarts, 16 d'abril i fins al 23 d'abril, l'entitat pretén recollir milers de llibres per ampliar i actualitzar els llibres de les biblioteques. Per fer-ho, han elaborat un catàleg amb un centenar de llibres que es podran comprar a les 134 biblioteques que s'han adherit a la campanya. Un cop comprats, els llibres es dipositaran en els punts habilitats per Òmnium —entre els quals hi ha les mateixes llibreries—, i posteriorment es distribuiran a les més de 400 escoles que s'han sumat a la iniciativa. 

Fomentar la lectura en català

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a tota la ciutadania a participar de la campanya. 'Llegir ens fa grans' vol dignificar el paper fonamental que tenen les biblioteques escolars, alhora que fomenta la lectura i la venda de llibres en català. Perquè volem llegir més i ho volem fer en català", ha assegurat Antich, que ha posat el focus en la problemàtica del decreixement de la lectura entre els joves i en la situació de les biblioteques escolars amb la voluntat de contribuir a revertir tendències, enfortir la cultura i la literatura en català. 

La presentació de la campanya ha comptat amb la presència d'Antich, la presència de Mertxe París, vicepresidenta del Gremi Llibreters, i Ignasi Sayol, president del Clúster de Logística de Catalunya. El president d'Òmnium ha alertat que les darreres dades reflecteixen la insuficiència de les competències i hàbits lectors d’un percentatge elevat d’infants i joves de tot el país i que això, no només té “efectes acadèmics” sinó també “efectes estructurals en el si del que ha de ser una societat culta, crítica, integradora i cohesionada”. En aquest sentit, Antich també ha apuntat que “les biblioteques escolars són un pilar democratitzador essencial de la lectura i un agent molt important en el desenvolupament dels hàbits lectors dels infants i els joves, però la seva situació és precària i moltes veuen urgent una renovació del seu catàleg”. 

Per la seva banda, en representació del Gremi de Llibreters, Mertxe París, ha destacat “la rigorositat amb què s’ha fet la selecció dels llibres que arribaran a les escoles” i ha agraït a Òmnium Cultural que s’hagin tingut en compte llibreries i escoles de tot el territori a l’hora d’impulsar la campanya. Per la seva banda, Ignasi Sayol, president del Clúster de Logística de Catalunya, ha assegurat que "com a empreses del país, quan rebem projectes com aquests estem contents de poder-hi col·laborar des de la nostra expertesa. Esperem que es comprin molts llibres i que tinguem molta feina a distribuir-los arreu".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!