La calor ha arribat a pics màxims aquest dimecres a la tarda al prelitorial català, Terres de Ponent, comarques gironines i a l'interior de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ha arribat l'onada de calor. S'han registrat 39 graus a Manresa, 38 a Tremp, 37 a Vic, Ripoll, Santa Coloma de Farners, Olot i Lleida i 36 graus a la ciutat de Girona, Banyoles, Berga i Cervera. 

La tendència seguirà a l'alça durant tota la tarda a tot el territori català. Les temperatures es mouran entre els 28 i 33 ºC al litoral, entre els 31 i 36 ºC al prelitoral central i sud, i entre els 33 i 38 ºC a la resta del país, si bé localment serà més alta a Ponent i a la Conca de Tremp.

Lleida superarà els 42 graus

Lleida ha arribat aquest dimecres als 38 graus de temperatura màxima i superarà els 40 demà dijous, segons el servei meteorològic de Catalunya, que preveu que a la ciutat s'assoliran els 42 graus a les sis de la tarda de dijous.

Aquest dimecres, a quarts de dues del migdia, un termòmetre al carrer marcava 36 graus a l'ombra. Els sindicats alerten que cal prendre mesures per prevenir cops de calor sobretot en feines a l'aire lliure. És el cas de treballadors de la construcció, operaris municipals, treballadors de l'hoteleria i del camp.

La Paeria ha activat la Fase 2 del Pla d'actuacions per prevenir els efectes d'una onada de calor al municipi de Lleida (POCSMLL 19), tenint en compte l'avís per les previsions d'altes temperatures a la ciutat en les pròximes hores i dies.

L'activació de la Fase 2 del POCSMLL 19 comporta, per una banda, la revisió dels recursos humans dels quals disposa el departament de Protecció Civil de l'Ajuntament de Lleida. Es tracta de voluntaris que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt per col·laborar com a suport per al transport de persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades en el domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d'allotjament.

Beure sense set

El doctor del Servei de Medicina Interna i Especialitats de l'Hospital de Granollers, Esteve Llargués, ha demanat, en una entrevista a Efe, "beure encara que no es tingui set" per evitar els efectes de l'onada de calor que afecta a bona part d'Europa. 

La quantitat d'aigua que s'ha de prendre cada dia oscil·la, segons Llargués, entre un litre i mig i dos litres, especialment per a les persones majors de 65 anys, que sovint "perden la sensació de set".  A més, evitar l'exposició directa del sol, especialment entre les 11.00 i les 18.00 hores, també és "essencial per evitar cops de calor i cremades", segons l'expert. 

El professor de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) ha recomanat que les persones que no puguin evitar l'exposició al sol durant la seva jornada laboral, com els pescadors o els pagesos, "utilitzin roba fresca i barrets per protegir-se, malgrat que puguin creure que ja estan acostumats, i realitzar descansos diaris, a zones d'ombra ben ventilades, hidratar-se i mullar-se". 

Davant la perspectiva que, per culpa del canvi climàtic, els episodis de calor siguin cada vegada més freqüents i intensos, el doctor ha dit que "s'hauran d'adaptar àmbits com l'urbanisme, creant zones fresques i de vegetació, així com més presència de fonts a les ciutats". 

El cansament, la lentitud o una sensació d'apatia són alguns dels primers símptomes d'un cop de calor, per la qual cosa Llargués ha aconsellat "refrescar-se sovint i, si augmenten els símptomes, dirigir-se a un centre d'atenció primària".