Unir Collbató amb el cim de Cavall Bernat de Montserrat és l'objectiu de l'acte 'Faran el Cim' organitzat per l'Associació Catalana pels Drets Civils per donar suport i reclamar la llibertat dels presos i de suport als "exiliats polítics catalans". Segons Núria Camps, representant de l'Associació Crida per la Llibertat, l'esperit d'aquesta iniciativa és fer possible simbòlicament que els presos i "exiliats polítics" facin el cim, ja que actualment "estan privats de llibertat". L'acte està previst que es celebri el dissabte 28 d'abril i les inscripcions s'obriran el pròxim dilluns dia 16 a través de la pàgina web de la Crida per la Llibertat.

L'acció organitzada per l'associació creada per familiars de presos i "exiliats" tindrà cinc trams de menor a major dificultat i consistirà en fer una cadena humana fins al cim del Cavall Bernat partint des de l'església del Collbató de Montserrat. Segons Camps, els primers trams són "d'accessibilitat fàcil" i per tant tothom podrà fer-los. Pel que fa als últims trams, de dificultat més elevada, seran trams només per a especialistes. "No podem fer que hi hagi cap accident en un acte que vol ser de solidaritat", ha afirmat Camps. També ha explicat que s'aniran passant de mà en mà fins a arribar al cim les fotografies de tots els presos polítics per donar-los suport i acompanyar-los així com també a les seves famílies.

En la roda de premsa celebrada aquest dimarts al matí a la seu de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya també hi ha assistit Ferran Latorre, alpinista, que ha afirmat que "mai hagués pensat que hauria d'escalar l'Agulla de Montserrat per raons polítiques". "Això ens dona una mica a entendre què és el que ha passat en aquest país, i ens dóna a entendre en la fal·làcia amb la qual hem estat vivint en aquest país durant molts anys", ha remarcat l'alpinista. Latorre també ha apuntat que s'està vivint una "situació lamentable" en ple segle XXI.

Una situació política que desperta un sentiment de "ràbia" a Latorre, que preferiria no haver d'escalar el Cavall Bernat per "raons tan òbvies, i més vivint al cor suposadament de l'Europa democràtica". Per últim, Latorre ha expressat una reflexió referent al món de l'esport i ha afirmat que "se sent una mica sol. "Ja va sent hora que algun esportista digui alguna cosa més interessant que suar la samarreta, que ha donat molt gas a una moto o dir que ha nedat molt ràpid, al món passen coses més enllà de l'esport", ha reblat.

Finalment, la parella de Joaquim Forn, Laura Masvidal, també ha intervingut en la presentació d'aquest acte on ha parlat com a representant de l'Associació Catalana pels Drets Civils. Masvidal ha afirmat que la iniciativa li va agradar perquè l'associació lluita per posar en contradicció de manera molt visual el relat de la violència que, segons ha defensat, no forma part del que és Catalunya. Segons Masvidal, la iniciativa és molt visual i aprofita les diferents organitzacions sumant el que es té en comú per fer una cosa que és "molt simbòlica del que és el país". Referint-se directament a Joaquim Forn, Masvidal ha explicat que "haver fet muntanya l'ajuda moltíssim a estar dins la presó perquè darrere de la gent que fa muntanya hi ha molta filosofia".