Prop d'un 4% de les amanides de bossa de supermercat presenten Toxoplasma gondii, el paràsit que causa la infecció per toxoplasmosi. Això vol dir que una de cada 25 bosses conté l'esmentat microorganisme, que és un vell conegut dels pacients amb immunodeficiència i, sobretot, de les dones embarassades, pels danys que pot causar al fetus. Aquesta és la conclusió d'un estudi finançat per la Unió Europea i publicat aquest juny a Eurosurveillance, la revista del Centre Europeu per al Control de Malalties.
La investigació aporta evidències de la "contaminació" present a les amanides de bossa que es consumeixen habitualment i assenyala el "risc potencial" per als consumidors. En la majoria de les persones, aquesta infecció causa quadres lleus o directament asimptomàtics, però en el cas de les dones embarassades suposa un risc que es transmeti al fetus, causant-li seqüeles que poden ser severes —des de danys oculars a neurològics—. També poden aparèixer quadres de gravetat en persones infectades pel VIH sense tractament antiretroviral.
La via de transmissió més comuna és el contacte amb animals, sobretot amb gats —especialment si tendeixen a sortir de casa i tornar—. Per això, la recomanació mèdica per a les embarassades és no entrar en contacte amb excrements de gat. També hi pot haver infecció per menjar aliments sense ser rentats adequadament o si són crus, la qual cosa habitualment significa que a les embarassades el metge els treu la carn crua o poc feta i els embotits.
Per a l'estudi, s'han analitzat bosses d'amanida d'una desena de països —Alemanya, Dinamarca, Espanya, França, Itàlia, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit i República Txeca—. En suma, la mostra de l'anàlisi l'han conformat unes 3.300 bosses d'amanida de supermercat de diversos tipus, tant de fulles d'enciam, com brots, mescles i tota mena de productes similars. On més s'ha advertit la presència d'aquest paràsit ha estat al Regne Unit, on n'hi havia al 16% de les bosses. Lluny del 0% i el 0,5% de la República Txeca i Noruega, respectivament, que presenten les xifres més baixes. La mitjana europea ha estat d'un 4% de les bosses, la mateixa xifra que ha presentat en estudi d'Espanya.
Pot el rentatge industrial desactivar el paràsit?
Amb tot, l'autor espanyol de l'estudi, Rafael Calero-Bernal, investigador de la Universitat Complutense de Madrid, assenyala que no queda clar si els oocists de Toxoplasma gondii presents a les bosses analitzades tenen capacitat d'infecció o si, al contrari, han quedat "inactivats" pel rentat pel qual passa aquest aliment en el procés de producció. En declaracions a El País, el científic apunta que no està demostrat que el procés industrial pel qual passa l'amanida sigui capaç d'"eliminar o inactivar" el paràsit. Calero-Bernal, a més, assenyala que un sol oocist ja pot causar infecció en una persona. L'investigador assenyala a l'esmentat diari que existeixen altres tipus de protozous que tenen una alta capacitat de supervivència; com el que causa la criptosporidiosi, que pot aguantar un procés de potabilització d'aigua.
Des de l'empresa líder del sector de les amanides de bossa, Florette, que compta a Espanya amb sis centres de producció, afirmen en declaracions a El País que el risc de contaminació en aquest tipus de productes és "molt menor" que en el cas dels productes frescos, "que no són sotmesos a cap mena de rentatge". "Tots els nostres vegetals són sotmesos a un rentatge industrial en el qual es controla el temps de rentatge, bombolleig, immersió, higienització en condicions controlades i l'esbandida final," afegeixen des de l'empresa productora. En tot cas, els metges sempre recomanen a les embarassades rentar bé tots els aliments crus que vagin a consumir.