Els Mossos d'Esquadra ja han identificat i detingut els responsables del robatori de cable de coure que diumenge 12 de maig, durant les eleccions al Parlament de Catalunya, van provocar un caos a Rodalies que ha durat molts dies. Els lladres, especialistes a robar cable de coure, multireincidents, i de nacionalitat estrangera com a mínim tres d'ells, van emportar-se 120 metres de cable de coure i ara han pogut ser identificats i detinguts per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos de la regió metropolitana Nord. Han estat detinguts gràcies a la bona actuació per part dels vigilants de Ferrocarrils, que el passat 22 de maig, de matinada, van detenir tres persones, dos homes i una dona, mentre estaven robant coure. Quan els van tenir i van ser traslladats pels Mossos a la comissaria, van ser relacionats amb altres robatoris, com el de Montcada, del dia de les eleccions. S'ha detingut també l'home que s'encarregava de comprar el coure robat des d'una empresa de gestió de residus. Dels quatre detinguts, dos han ingressat a presó i dos han quedat en llibertat amb càrrecs.

Del cas del dia de les eleccions, la Unitat Central d’Incendis Estructurals dels Mossos va descartar que es tractés d’un sabotatge -com havia insinuat el ministre Puente i el govern espanyol- i la principal línia dels investigadors de la DIC va ser que estaven davant d’un grup criminal especialitzat en furts de cable de coure. Una de les unitats d'investigadors de la policia catalana tenien ja una línia en marxa i van seguir-la, fins que han arribat a aquests quatre detinguts d'ara, tres homes i una dona. 

Sis robatoris de coure en vint dies

Els detinguts, que avui han passat a disposició judicial, acumulen una vintena d’antecedents per fets similars, i haurien participat, com a mínim, en sis fets vinculats amb el robatori de coure de catenària a les línies ferroviàries de la demarcació de Barcelona. Entre els detinguts hi ha el propietari de l’empresa gestora de residus, al qual també se’ls relaciona amb el grup criminal, ja que presumptament actuava amb connivència amb els detinguts a l’hora de rebre el material sostret i a qui se l’imputa un delicte continuat de receptació.

Els Mossos d’Esquadra els relacionen amb sis sostraccions de cablejat de coure de catenària des de l’1 de maig fins al 22 de maig quan dos d’ells, un home i una dona, van ser interceptats a Esparreguera per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Policia Local d’aquest municipi després que s’hagués produït un tall elèctric amb afectació a la circulació ferroviària. Les dues persones van ser traslladades a dependències policials i allà van quedar detingudes per la seva presumpta relació amb altres fets que s’estaven investigant, entre els quals hi ha la sostracció de coure a l’estació de Montcada del 12-M. El dia 1 de maig van robar cable a Mollet de Vallès, el 10 de maig van, suposadament, robar coure de catenària a la línia de tren de Barcelona-Montcada i Reixac, el 12 de maig l'incident ja conegut, el 13 i 18 de maig van robar coure de matinada a Olesa de Montserrat i el 22 a Esparreguera, on van ser detinguts.

Detingut l'home que comprava el coure robat

Durant la investigació feta per la DIC van detectar que els sospitosos sempre venien el coure a la mateixa empresa i els Mossos van anar a inspeccionar-la. El propietari d’aquesta empresa es va negar en dues ocasions a les inspeccions dels Mossos d’Esquadra per la qual cosa va quedar sancionat per incompliment de la normativa; una sanció administrativa de poc recorregut. La investigació ha permès determinar que els detinguts mantenien una relació constant amb aquesta empresa gestora de residus on col·locaven el material sostret. De fet, el seu propietari formava part del grup criminal desarticulat, segons han fet constar en la seva investigació els Mossos d'Esquadra.

Els quatre detinguts es distribuïen rols diferents per actuar. Un dels homes i una dona, de 52 i 24 anys, s’encarregaven de cometre les sostraccions. Un tercer, de 26 anys, tenia funcions més executives, era el titular dels vehicles investigats i s’encarregava dels tractes relatius a la receptació del material sostret. Finalment, hi havia el propietari de l’empresa gestora de residus on els detinguts col·locaven el material sostret. Els lladres es movien amb una furgoneta i un vehicle. Carregaven el coure sostret en el primer vehicle i utilitzaven dues perxes per despenjar el cable de la catenària. Un cop el tenien a terra habitualment el tallaven mitjançant una eina tipus radial.

Els dos autors materials, a presó

Aquest divendres, els quatre detinguts han passat a disposició del jutjat d'instrucció 5 de Mollet del Vallès, en funcions de guàrdia, per les diverses accions de robatoris de coure a les línies ferroviàries. El magistrat ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per als dos autors materials de les sostraccions de coure, mentre que els altres dos detinguts, el que feia funcions executives i el propietari de l'empresa de residus, han quedat en llibertat amb l'obligatorietat de comparèixer periòdicament al jutjat. La causa continua oberta pels delictes de furt agreujat i desordres públics per als tres detinguts pels robatoris, mentre que al propietari de l'empresa de residus només se l'imputa un delicte de recaptació. El jutjat s'inhibirà al jutjat d'instrucció 3 de Mollet que seguirà amb la instrucció de la causa.