Els supermercats i les grans superfícies, desgraciadament, han allunyat l’artesania i el petit comerç de l’imaginari col·lectiu d’anar a fer la compra, un ritual que els nostres avis i àvies esgrimien amb l’alegria d’aprofitar per fer safareig amb el veïnat i que els seus nets i netes ara realitzem de forma mecànica. Però podem dir que no tot està perdut: la botiga més antiga de Catalunya és a Tarragona i continua en peu i en marxa des de fa més de 250 anys.

Comenta la dita que “allò que no trobis a Casa Corderet no ho trobaràs enlloc” i en part té raó, perquè a cap ciutat del país trobarem un espai amb tants anys d’història com aquest. És una cereria fundada l’any 1751 en ple barri vell de Tarragona i el seu incalculable valor rau en el fet que conserva els taulells, les lleixes i els aparadors del segle XVIII. Però no només això; en cas de confirmar-se la datació de la seva pedra fundacional l’any 1631, es convertiria en la botiga en actiu més antiga de tot Europa. Tot un reclam que els lectors d’El Nacional tindran l’oportunitat de descobrir el proper divendres 30 d’abril en una visita guiada exclusiva que conduirà Marc Pons, historiador i col·laborador del diari.

Voldràs saber totes aquestes curiositats històriques (i més)

Qualsevol pedra conté històries i tot carrer amaga secrets. Per això iniciarem la vetllada fent un passeig pel voltant de la cereria per descobrir racons com les Voltes de la Merceria, la plaça de les Cols, la plaça del Fòrum, el carrer de la Destral i el carrer Major, espais que expliquen com la capital romana de Tàrraco es va refundar en ciutat medieval després d’haver estat abandonada del segle VIII al XII. 

Val a dir que el comerç no només s’ha trastocat durant l’última dècada per l’auge de les plataformes digitals; ja en aquell context, el sector comercial estava immers en la seva pròpia etapa de transformació. Això va fer que, per primera vegada, una part de l’obrador de la Casa Corderet es convertís en botiga. En el nostre viatge a través del temps ens acompanyarà en Xavier Pagès, l’actual propietari de la tenda i qui ha recuperat els materials i les tècniques tradicionals de producció de cera i decoració d’espelmes.

La visita es farà el dia 30 d’abril a les 11h del matí. És important tenir en compte que només hi ha 15 places i que s’assignaran per ordre d’inscripció fins a la fi d’existències. Apuntar-se és molt senzill: per tenir plaça reservada només s’ha d’enviar un correu a club@elnacional.cat; la visita pels/per les subscriptors/es prèmium serà gratuïta mentre que pels membres bàsics tindrà un cost de 5 euros. Per la resta de lectors i lectores, serà de 15 euros.

Suma’t a El Nacional

Fa més de sis anys que lluitem per explicar-te la realitat sense repressió ni pèls a la llengua. Per continuar donant suport a un periodisme compromès i valent necessitem que caminis al nostre costat i ens facis més forts; només així podrem seguir vetllant per donar veu a totes aquelles veus compromeses amb el dret a l’autodeterminació de Catalunya. T’hi animes? Pots fer-te subscriptor/a aquí.