Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi que, des de dilluns, crema als Ports aquest dimecres al migdia. Era la previsió, després de gairebé 48 hores de feina a contrarellotge i amb el patiment que les flames, que han arrasat més de 3.300 hectàrees, entressin a la serra de Cardó, a l'altre costat del riu, o que avancessin amb força cap al Parc Natural dels Ports. Les bones notícies han arribat a primera hora del matí, quan s'ha confirmat, tal com ha avançat ElNacional.cat, que el 90% del perímetre de l'incendi, un recorregut lineal d'uns 30 quilòmetres, ja estava encerclat. Veient com avança la tasca d'extinció, s'ha aixecat el confinament al poble de Paüls, l'últim dels municipis que encara estava sota restricció. L'incendi ja està estabilitzat i s'espera donar-lo per controlat a partir de demà, si no hi ha grans canvis.
Faltaven dues cingleres, al nord i al sud de l'incendi, a tocar de Paüls i també a la zona de Prat de Comte. Aquest migdia, però, s'ha pogut confirmar que l'incendi del Baix Ebre ja ha entrat en aquesta fase d'estabilització que permet, ara sí, mirar amb optimisme un escenari que encara portarà molta feina als Bombers. Primer, per poder-lo controlar i després, extingir. Tenint en compte la gran àrea que ha cremat, i sobretot que és en zones molt complicades d'arribar —algunes calen bombers helitransportats—, s'allargarà durant dies.
Estabilitzat a l'espera d'una tempesta
El cap d'intervenció dels Bombers, l'inspector Joan Rovira, ha alertat que aquesta fase, tot i que és positiva, encara és molt precària, i caldrà seguir treballant, sobretot en llocs on encara hi ha foc prop del perímetre. El mateix inspector també ha alertat que aquesta tarda s'espera una tempesta, cap allà a les cinc, que encara no se sap si serà amb aigua o seca, i que això podria fer patir als equips d'extinció, però ja, ara sí, amb les flames encerclades, un fet que dona tranquil·litat als comandaments des del centre de comandament avançat, a Tortosa.
Més feina als Ports
Els esforços dels Bombers se centren sobretot a la banda esquerra del cap de l'incendi, on es concentren els treballs més intensos del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EAPF) i de les BRIF. És aquí on s’han intensificat també les descàrregues d’aigua dels hidroavions de l’Estat, per intentar tancar el darrer punt on encara no s’havien enllaçat les línies d’aigua.
A l’altre costat del foc, al flanc dret, a la zona compresa entre Paüls i Alfara de Carles —la cua de l’incendi—, hi treballa un destacament de les BRIF en una baixada especialment complicada, on el foc ha tingut un comportament molt actiu. El terreny, ple de cingleres i de difícil accés, obliga a fer les feines d’extinció exclusivament amb eines manuals. A la resta del perímetre, que ja fa hores que no creix, la situació és més estable, però els Bombers avisen que hi ha encara molts punts calents que cal controlar. L’objectiu de la tarda és “consolidar” aquesta estabilització, segons ha explicat el cap d’Intervenció, Joan Rovira. L’únic element que podria trencar aquesta estabilitat és l’arribada d’una tempesta cap a les cinc de la tarda. Si és seca, podria complicar les tasques i reactivar alguna zona. Si porta pluja, en canvi, podria ajudar. Amb tot, ara mateix hi ha molta humitat i fins i tot boira humida a la zona, un escenari que juga a favor dels Bombers.