Les reaccions a la sentència del judici al procés s’han fet sentir arreu del territori. Els estudiants són, de llarg, els que més accions diàries estan protagonitzant. Això ha dut a moltes facultats i a ells mateixos a parar un moment i reflexionar sobre l’avaluació única perquè les aturades i manifestar-se comporta pèrdues de classe i pràctiques avaluables. És per aquest motiu que demanen poder ser avaluats de manera única perquè precisament el pla Bolonya el que busca és una avaluació continua amb treballs i exàmens durant el curs per tal de no jugar-s'ho tot a un únic examen.

Algunes universitats han habilitat aquestes peticions, d’altres ho fan fet a través del diàleg entre facultats i estudiants i altres encara no han fet el pas. Però com ha quedat la cosa? Ara per ara, les universitats que tenen l'opció de l'avaluació única més a tocar són la Universitat de Girona, la Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Politècnica de Catalunya. La resta d'universitats ho contemplen però no han fet un pronunciament explícit i específic al respecte.

Universitat de Girona

El claustre extraordinari de la Universitat de Girona (UdG) ha aprovat una proposta dels estudiants per implantar un sistema d'avaluació alternatiu perquè els alumnes puguin anar a les mobilitzacions. La proposta, aprovada per assentiment, busca garantir que l'alumnat que vol anar a classe ho pugui fer sense trobar-se amb piquets que bloquegin l'accés i que els universitaris que volen sumar-se a les manifestacions arran de la sentència del Tribunal Suprem no perdin el curs. Segons l'acord, els alumnes que ho sol·licitin podran anar a examen final. La proposta l'haurà d'aprovar ara el Consell de Govern aquest dijous. 

Universitat Rovira i Virgili

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) recomana que mentre hi hagi aquest context no hi hagi activitats avaluables. Un acord més enllà d’aquestes mesures està sent estudiat. Segons ha informat la universitat, hi ha una reunió pendent per tal de veure què s’acorda en relació a l’avaluació única, tot i que, de moment, no hi ha cap consigna clara.

Universitat de Lleida

En relació a l'avaluació única, des de la Universitat de Lleida (UdL), han recomanat al professorat ser flexible en aquesta qüestió, de la mateixa manera que amb les activitats avaluatives.

Universitat Pompeu Fabra

La Universiatat Pompeu Fabra (UPF) oferirà als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única, segons ha afirmat el seu rector, Jaume Casals, aquest dimarts, quan ha començat una vaga indefinida convocada per diverses associacions d'estudiants per la sentència de l'1-O. El claustre de la universitat havia rebutjat la possibilitat d'avaluació única, tot i que els diversos centres ja havien posat en marxa mesures de flexibilització d'avaluació, segons un comunicat de la UPF. 

Universitat Autònoma de Barcelona

El Consell de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona, reunit aquest dimecres al Rectorat, ha aprovat mesures excepcionals per a flexibilitzar l'avaluació acadèmica. El Consell ha acordat flexibilitzar el que estipula la normativa acadèmica d'avaluació continuada per a les assignatures que s'hagin d'avaluar durant el primer quadrimestre d’aquest curs. Aquest acord implica que, a més de l'avaluació continuada s'obre excepcionalment durant el període citat a una prova de síntesi final recuperable per als estudiants que així ho decideixin, sempre que formalitzin prèviament el seu compromís amb aquesta via d'avaluació.

Per altra banda, l'acord del Consell de Govern estipula també que cada centre docent identificarà, d'acord amb la seva singularitat acadèmica, les assignatures que no són susceptibles de ser avaluables amb una prova de síntesi final.

Universitat Politècnica de Catalunya

La UPC ha acordat que cada centre, tan aviat com sigui possible, sotmetrà al seu òrgan competent en matèria d’avaluació una proposta de procediments d’avaluació per atendre de la millor forma possible la reclamació del claustre i aprovar els pertinents canvis normatius. Quan coexisteixin diversos procediments d’avaluació (per exemple, avaluació contínua i examen final), asseguren que el resultat de l’avaluació final sempre serà la fórmula més beneficiosa per a l’alumnat, tal com garanteix la normativa vigent. 

En el cas de que la normativa d’avaluació d’un centre ja permeti atendre la reclamació del claustre sense canvis normatius, la proposta sotmesa a aprovació consistirà en un comunicat on s’establiran clarament els procediments i la motivació del comunicat.

Universitat de Barcelona

A diferència de les altres universitats, la Universitat de Barcelona ha arribat a acords entre les facultats i els mateixos estudiants.

Facultat de Ciències de la Terra, Filosofia, Geografia i Història: Permet acollir-se a l’avaluació única a tots els estudiants que ho vulguin fins al darrer dia lectiu. I que s’ajornin fins el 5 de novembre les activitats acadèmiques d’avaluació i les que requereixin assistència obligatòria.

Facultat d’Economia i Empresa: S’ha acordat flexibilitzar, allargant si cal, els terminis de renúncia a l’avaluació continuada. A més a més, també ha acordat ajornar les activitats acadèmiques avaluables i les que requereixin assistència obligatòria els propers dies 30 i 31 d’octubre de 2019.

Facultat d’Educació: En relació als acords presos que afecten l’avaluació contínua, es demana al professorat que fins al dia 5 de novembre inclusivament: no es requereixi l’assistència obligatòria de l’alumnat a les classes; no es realitzin activitats d’avaluació, ni presencialment ni via Campus Virtual i es faciliti el seguiment autònom dels continguts de l’assignatura. A més, també recorden al professorat que no s’ha suspès l’activitat acadèmica i que, per tant, no queda eximit d’assistir a les classes en l’horari corresponent.

Facultat de Física: Permet acollir-se a l’avaluació única a tots els estudiants que ho vulguin fins al darrer dia lectiu. Es demana al professora de reprogramar a dates posteriors al dia 5 de novembre les proves d’avaluació continuada que s’hagi previst realitzar. Pel que fa a les sessions pràctiques que són d’assistència obligatòria, es demana que no tinguin efectes avaluables les pràctiques no realitzades fins al 5 de novembre.

Facultat de Matemàtiques i Informàtica: Amplien el termini d’acolliment a l’avaluació única fins el 5 de novembre. Trasllat dels exàmens parcials dels dies 31 d’octubre, 4, 5, 6 i 7 de novembre als dies 7, 11, 12, 13 i 14 de novembre respectivament mantenint els mateixos horaris. L’activitat docent dels dies 31 d’octubre, 4, 5, 6 i 7 de novembre serà l’habitual. Es demana al professorat que minimitzi l’impacte de la pèrdua de classes en l’avaluació dels estudiants reprogramant activitats avaluables o d’assistència obligatòria i dates de lliurament, en la mesura que sigui factible.

Facultat de Medicina i Ciències de la Salut: A través també d’un comunicat similar als anteriors, es recomana ajornar les activitats acadèmiques avaluables i les que requereixin assistència obligatòria des del 28 d’octubre al 5 de novembre (aquest període inclou dos dies de vaga, 30 i 31 d’octubre, convocats per l’alumnat). A més a més, en cas que, per motius d’organització, algunes d’aquestes activitats (pràctiques, seminaris, altres) no siguin ajornables i/o recuperables en data posterior, es demana que no s’incloguin en el procés d’avaluació continuada. Per altra banda, es perllonga el període per a la sol·licitud d’avaluació única fins al 30 de novembre. La facultat en principi romandrà oberta però el degà, en funció de les situacions que es donin, podrà adoptar les mesures necessàries.

Facultat de Psicologia: Ha acordat que no hi hagi un termini fix per a acollir-se a l’avaluació única. És a dir, que es flexibilitzin les acceptacions d’avaluació única en funció de les peculiaritats de cada assignatura. A més, que l’assistència obligatòria a classe no sigui requerida. No realitzar activitats d’avaluació fins el 6 de novembre i facilitar el seguiment autònom dels continguts de l’assignatura.

Facultat de Química: Ha acordat reprogramar les proves parcials d’avaluació inicialment previstes entre els dies 29 d’octubre i 5 de novembre. Cada coordinador d’assignatura decidirà com adaptar l’avaluació continuada de la seva assignatura substituint. Per altra banda, es permetrà a tots els estudiants que ho vulguin, i fins al darrer dia lectiu, acollir-se a l’avaluació única i desenvolupar activitats acadèmiques en els dies que s’haurien d’haver fet les proves parcials (29/10-5/11). Aquestes activitats no implicaran ni avaluació ni assistència obligatòria.

Facultat de Filologia i Comunicació: Per tal de garantir el dret individual a la vaga, s'amplia el termini per acollir-se a l'avaluació única fins al proper 28 de novembre i es recomana la flexibilització de les activitats acadèmiques avaluables i d'aquelles que requereixin d'assistència obligatòria fins al dia 5 de novembre.

 La resta de facultats de la UB no han fet un comunicat oficial al respecte.