Així no es pot fer classe”. Aquest dimarts a l’escola Auró de Barcelona s’ha viscut una situació molt desagradable: haver de fer classe a 40 graus de temperatura. Així ho ha denunciat l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) d’aquest centre educatiu del districte barceloní de l’Eixample al seu compte de Twitter. La instantània s’ha pres a dos quarts d’una en una aula de sisè de primària, que en aquesta escola s’ubica a l’última planta de l’edifici, on el sol és més inclement. És evident que fer classe és cada cop més complicat a final i principi de curs, i cal recordar que enguany el calendari escolar s’ha avançat i les classes han començat una setmana abans, cosa que fa incrementar les possibilitats que faci més calor.

Bruno Álvarez, president de l’AFA de l’escola Auró, assegura a ElNacional.cat que “el protocol del Govern és insuficient” per aturar aquests cops de calor tan intensos. “És el mateix protocol que teníem durant la covid, i ens diuen que les aules s’han de ventilar, però en un edifici de l’Eixample això no pot ser la solució”, opina. Álvarez explica que la biblioteca d’aquest centre sí que està equipada amb ventiladors, però assenyala que és evident que aquella sala no dona l'abast per acollir tots els nens de l’escola.

Segons explica a aquest diari el president de l’AFA del centre, entre aquest dilluns i aquest dimarts les temperatures a les aules d’aquest centre han oscil·lat entre els 35 i els 40 graus; i avui “s’ha arribat al pic”, quan el termòmetre marcava uns números que superaven aquestes xifres. Assegura que la intenció de l’escola és dur el registre de temperatures d’aquesta setmana a Riscos Laborals.

Bruno lamenta que amb aquestes condicions “no es pot fer classe”. “Quan parles amb alguna professora, expliquen que és impossible fer classe lectiva si els nens han de sortir de manera constant al lavabo a remullar-se per tal de refrescar-se”. “Ens enfrontem a un mes o mes i mig molt intensos pel que fa a les temperatures”, diu Álvarez, que afegeix que “al mes de juny ja ens van enxampar unes bones onades de calor amb les quals també era impracticable fer classe”.

Les famílies, dividides davant l’avançament del calendari

Hi ha molts motius per estar en contra i molts altres per estar a favor de la decisió d’haver avançat una setmana l’inici del curs escolar. D’entre els arguments que poden convèncer algú de no alterar el calendari hi ha la certesa que “al setembre encara fa massa calor”. Així ho assegurava a ElNacional.cat la presidenta de l’AMPA de l’Institut Escola Eixample, Begoña Pérez, que tampoc no veia amb bons ulls la idea de fer hores de lleure a les tardes d’aquest setembre.