La central nuclear Vandellòs II (Tarragona) ha hagut d'aturar l'activitat aquest diumenge al migdia perquè ha entrat aigua de mar al condensador i s'ha descompensat el circuit secundari. Tal com ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), a les 12:38 h s'ha abaixat la càrrega i s'ha desacoblat la planta de la xarxa elèctrica. En aquests moments, la central nuclear està per sota del 5% de potència perquè s'estan "restaurant les condicions químiques" del circuit secundari per poder arribar als valors requerits. No obstant això, la planta es manté "estable" amb aquesta potència mínima.

Val a dir que fonts de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, A.I.E. afirmen que la incidència no ha provocat cap mena de perjudici per a la salut de les persones ni el medi ambient. Però encara no s'ha qualificat la gravetat de l'accident i encara s'està estudiant la situació.

D'altra banda, escau esmentar que la central nuclear de Vandellòs II ha acabat aquest divendres la 25a recàrrega de combustible. És per això que s'ha reconnectat aquest mateix divendres a la xarxa. Però aquesta represa de l'activitat s'ha vist interrompuda aquest diumenge per l'entrada d'aigua de mar al condensador.

Així doncs, els especialistes de la central han aprofitat la recàrrega de combustible, que deté el funcionament la planta, per renovar elements de la central. Entre els elements restaurats hi ha 60 dels 157 elements del nucli del reactor, la substitució de la placa de secció contínua de 25 tubs guia i la neteja del circuit secundari dels generadors de vapor. Els tècnics també han aprofitat la parada per revisar dues de les tres turbines de baixa pressió.

La propera central nuclear que haurà d'aturar l'activitat per recarregar és la d'Ascó. La planta de la comarca de la Ribera d'Ebre abordarà la 29a recàrrega de combustible el mes d'abril vinent. 

La UE qualifica de verda l'energia nuclear i Greenpeace emprèn accions legals  

La decisió de la Unió Europea de classificar l'energia nuclear i el gas com a energies verdes ha provocat moltes reaccions negatives. Des del moviment ecologista consideren que la nova postura de la UE envers l'energia nuclear és una gran incongruència. De fet, l'associació Greenpeace no s'ha quedat de braços creuats i ha apostat per emprendre accions legals contra la UE. En un comunicat, l'organització informa que ha enviat una sol·licitud a la Comissió Europea perquè aquesta revisi la decisió. Segons l'ONG, classificar la nuclear i el gas com a energies verdes viola la Llei Europea del Clima i les obligacions en matèria climàtica acordades pels estats membres en l'Acord de París l'any 2015.

Ara, la Comissió Europea té fins al mes de febrer per respondre als arguments de Greenpeace i decidir fer marxa enrere. En cas que l'executiu mantingui la decisió, l'organització assegura que elevarà el cas el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).