La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid i el comitè de vaga de metges i pediatres d'Atenció Primària han signat aquest dijous l'acord que posa fi a les aturades després de 123 dies, gairebé quatre mesos, i 15 reunions entre les dues parts, ha informat l'agència Europa Press. Després de comptar amb l'aval dels professionals cridats a la vaga, un total de 4.240 metges de família i 720 pediatres d'atenció primària a la regió, el comitè de vaga s'ha reunit aquest dijous amb el departament que dirigeix ​​Enrique Ruiz Escudero per acabar de perfilar els punts de l'acord en un document per escrit, una trobada que s'ha perllongat durant més de cinc hores.

"Hem arribat a un terreny de la negociació en què no hi haurà vencedors ni vençuts, cosa que és molt important en una negociació, sobretot per al compliment i el seguiment dels acords a què s'arriba", ha destacat Ángela Hernández, secretària general d'Amyts, sindicat convocant de les aturades, abans de la trobada.

El principi d'acord contempla com a línies generals la limitació d'agenda per frenar la sobrecàrrega assistencial, un complement fix de 450 euros mensuals a tots els metges i pediatres en substitució del desaparegut per TSA (Targeta Sanitària Atesa) i un plus de 500 euros al mes per a facultatius que facin tardes pures i de 300 per a aquells que treballin tres o quatre a la setmana, segons ha avançat el comitè de vaga abans de la reunió.

Ayuso celebra l'acord

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha celebrat el "bon acord" aconseguit pel govern amb el comitè de vaga de metges i pediatres d'Atenció Primària, que posa fi "a una situació anòmala i innecessària". Aquest acord contempla com a línies generals la limitació d'agenda per frenar la sobrecàrrega assistencial, un complement fix de 450 euros mensuals a tots els metges i pediatres en substitució del desaparegut per TSA (Targeta Sanitària Atesa) i un plus de 500 euros al mes per a facultatius que facin tardes pures i de 300 per a aquells que treballin tres o quatre a la setmana.

En una entrevista a 'esRadio', recollida per Europa Press, la dirigent madrilenya ha posat èmfasi que la vaga ja únicament la seguien "14, 15 o 20 persones d'un equip de més de 90.000 sanitaris que hi ha a la Comunitat de Madrid". "És un bon acord també perquè comencem a donar una altra imatge, de tranquil·litat. Jo vull que els madrilenys vagin als seus centres de salut, vagin als seus hospitals i estiguin atesos en les millors condicions, no que estiguin suggestionats", ha apuntat tot seguit.

Ayuso ha indicat que el que s'ha aprovat a l'acord és una cosa que ja van proposar fa mesos, però ha remarcat que "l'important" és que fan aquests passos, com, per exemple, que "les agendes dels metges seran gestionades" d'una altra forma. A més, ha manifestat que vol que a partir d'ara tinguin la màxima estabilitat. "Em vaig comprometre a fer estable el 84% de la plantilla en els pròxims dos anys perquè deixin de concatenar contractes, que era una cosa inassumible", ha traslladat, alhora que ha compartit que li ha demanat "sensibilitat" a la Conselleria de Sanitat perquè els "metges que hagin de tenir guàrdies ho sàpiguen amb un temps suficient perquè puguin organitzar-se".

La cap de l'executiu madrileny ha assegurat que molt del que s'havia pactat ho hauria posat en marxa "igualment". Per això, ha incidit que creu que és "millor parlar que estar amb unes vagues que s'han fet servir políticament per part d'alguns". "Segueixo pensant que no ajuda ningú", ha conclòs.