La vaga indefinida de metges de família i de pediatres de l'atenció primària de Madrid, que va convocar fa un mes el sindicat Amyts, s'aturarà temporalment fins a l'11 de gener. Després de la sisena reunió entre el comitè de vaga i la Conselleria de Sanitat madrilenya, aquest dijous, la secretària general del sindicat Amyts, Ángela Hernández, ha explicat que després d'una "reformulació" de les postures de les dues parts, han decidit suspendre de manera temporal les aturades. Hernández ha volgut matisar que no s'ha produït cap "preacord", sinó que es tracta simplement d'una paralització temporal per tal de valorar si amb les noves mesures n'hi ha prou per aturar definitivament la vaga.

"Hem arribat a una reformulació per ambdues parts de la situació, que recordem que estava absolutament encallada, i hi haurà uns dies per poder-ho estudiar i emplaçar-nos a una nova reunió per veure si podem arribar a un acord o hem de continuar amb la vaga indefinida", ha explicat Hernández. En el document que el sindicat ha difós s'ha informat que una d'aquestes noves mesures és l'increment del valor de la Targeta Sanitària Individual (TSI) a cada professional a la categoria que li correspon i la incentivació de la cobertura de places en el torn de tarda. És un punt que, fins ara, el govern popular presidit per Isabel Díaz Ayuso s'havia negat a contemplar. La secretària general d'Amyts ha fet saber que encara no s'ha posat sobre la taula cap augment pressupostari, tot i que s'ha parlat sobre com "reorganitzar-lo i distribuir-lo". 

"No cal sortir amb la sensació de braç torçat per cap de les dues parts", ha explicat Hernández, que ha subratllat que el termini fixat permet "una anàlisi seriosa" perquè després "no es produeixin possibles incompliments". Finalment, des del sindicat mèdic convocant de les aturades s'ha valorat de manera positiva que hagi sortit de la reunió "amb data fixa" per a la pròxima trobada. "Una vaga indefinida és molt costosa per a professionals i pacients i, ja que el govern regional necessita temps per fer aquesta anàlisi, no té cap sentit estar esperant", ha indicat.

Un mes de vaga

L'augment pressupostari de l'atenció primària fins que s'assoleixi el 25 % del total de la inversió sanitària a Madrid és una de les demandes dels metges, que demanen una millora de les condicions laborals, i especialment per als del torn de tarda, per evitar que els professionals fugin a altres regions o països. També reivindiquen la necessitat d'un mínim de deu minuts per atendre cada pacient i una limitació de les agendes. Per tots aquests motius, des del 21 de novembre, 4.240 metges de família i 720 pediatres dels 430 centres de salut de la Comunitat de Madrid estan cridats a la vaga. 

Per fer front a la baixada del sou que suposa participar en les aturades, des del sindicat van obrir una caixa de resistència que ha estat tot un èxit, i que en tan sols una setmana, ha passat dels 25.000 euros als 90.000 euros gràcies a les aportacions de professionals del sector, però també de pacients i persones anònimes que donen suport a la lluita dels sanitaris madrilenys. Va haver-hi un augment marcat en les aportacions a aquesta caixa després que un grup de metges s'atrinxerés dijous passat en un edifici de la Conselleria de Sanitat per pressionar Ayuso.