L'Associació Celíacs de Catalunya ha advertit que un 71% de les cavalcades de Reis de municipis catalans i de Menorca no ofereixen caramels sense gluten perquè els puguin consumir els nens celíacs, segons les respostes que ha obtingut dels ajuntaments contactats fins aquest dijous. Ho fa en el marc de la seva campanya 'Cap infant celíac sense caramels', dirigida als consistoris amb l'objectiu que els nens amb celiaquia puguin "gaudir amb totes les garanties d'una festa tan entranyable per a ells com la cavalcada", ha informat en un comunicat.

👑 Cavalcada de Reis de Barcelona 2024: tots els detalls de la rua del 5 de gener
 

D'altra banda, un total de 277 consistoris de municipis de Catalunya i Menorca –el 29% del total– sí que oferiran caramels sense gluten. Aquesta xifra representa un 8% més que l'any passat i el màxim històric des que la iniciativa es va posar en marxa fa 15 anys. L'associació ha celebrat que "any rere any la xifra d'ajuntaments adherits creixi" però ha subratllat que "continua sent totalment insuficient" i ha fet una crida perquè més administracions locals se sumin a la campanya. 

 

Més de 90.000 infants celíacs entre Catalunya i Menorca

Celíacs de Catalunya recorda que la prevalença de la malaltia celíaca en edat pediàtrica és d’1/79 segons dades del Ministeri de Sanitat, i s’estima que hi ha 96.995 infants celíacs entre Catalunya i Menorca. Entre la població adulta, la prevalença és d'1/357, però es calcula que el 75 % de les persones celíaques encara no estan diagnosticades. En el cas dels infants, alguns dels símptomes i signes d’una celiaquia no diagnosticada són estancament en el creixement, retard puberal, amenorrea, dolor abdominal crònic, malnutrició, dermatitis herpetiforme, fatiga crònica, fractures òssies davant traumatismes banals, osteopènia, osteoporosis, hepatitis limfocítica, disfunció neurològica immunomediada, atròfia muscular, entre d'altres.

L'associació explica que la celiaquia és una malaltia genètica de base autoimmune induïda per la ingesta de gluten, una proteïna present en els cereals com el blat, l’ordi, el sègol, i els seus derivats. Qualsevol aliment a base d’aquests cereals s’ha d’excloure, totalment i de per vida, de la dieta del celíac, ja que el gluten danya l’intestí de les persones afectades i afecta greument la seva salut.  A més, subratlla la importància no només seguir una dieta estricta sense gluten, sinó també evitar qualsevol mena de contaminació creuada, per petita que sembli. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!