Seguint totes les previsions, els indicadors de Covid a Catalunya segueixen a l’alça un dia més. En les darreres hores s’han registrat 5.304 nous contagis i s'ha disparat el risc de rebrot de 199 a 282. També ha augmentat l'Rt o taxa de reproducció de la malaltia, d'1,54 a 1,71, mentre que la mitjana d'edat dels infectats segueix baixant.

El conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha avançat en una entrevista a RAC 1 que "les taxes d'incidències estan pujant" i ha expressat la seva preocupació al respecte. No totes les dades d'ahir han resultat negatives, un cop més no s'ha registrat cap defunció per coronavirus a Catalunya. 

Hospitals sota control 

Entre les tendències que es mantenen una jornada més en trobem una de positiva: la situació controlada als hospitals. Malgrat que dia rere dia ens veiem davant de més contagis, la pressió hospitalària es manté estable amb 475 ingressats, només dos més que ahir. Les xifres més positives provenen de les UCIs, on s'ha donat d'alta a quatre pacients en les darreres hores.  

Argimon ha advertit que en els pròxims dies és possible que creixi la pressió hospitalària, però ha considerat que el sistema sanitari català podrà assumir aquest lleuger augment dels ingressos, fins i tot a l’UCI. El conseller ha aclarit que: “A vegades creiem que per tenir 30 anys no acabarem a l’UCI. Escolti, la probabilitat és més petita”, però no impossible.  

El boom de la vacunació 

La campanya de vacunació segueix endavant. Les xifres del nombre de vacunes administrades es mantenen a un ritme similar als darrers dies.  Ahir es van administrar 41.919 primeres dosis, menys que el dia anterior, però que han impulsat la xifra de catalans amb la primera dosi fins als 4.228.080. Respecte a la segona dosi se’n van administrar 68.771, més que el dia abans. En total ja hi ha 2.972.881 ciutadans amb la pauta completa

Argimon ha insistit a RAC 1 que si no fos per aquesta campanya de vacunació, estaríem “tancats i barrats” com en “la primera onada”. La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, va insistir en roda de premsa: "És important que tinguem les dues dosis".   

El passat dimecres el conseller de Salut va anunciar l’obertura de la franja de vacunació de la població entre 16 i 29 anys. La mesura pretén esmorteir l'augment de contagis en les franges més joves de la població catalana, les quals fins ara no tenien accés a la vacuna i es trobaven extremament desprotegides. Els joves han respost en massa a la crida per vacunar-se.  

Viatges, delta i Europa 

Diversos elements com l’augment de la mobilitat i la nova variant delta juguen un paper fonamental en la creixent onada de contagis, la qual no es limita només a Catalunya sinó que s'estén per Europa. En el cas català, l’augment dels indicadors de la Covid ha generat que el país passi a ser considerat d’alt risc pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), el qual ha actualitzat el mapa europeu sobre la situació del coronavirus.  

Mapa riesgo de contagio covid europa 1 07 21

L’altre estat en una situació epidemiològica preocupant és Portugal, on la variant delta s’ha expandit com la pólvora. La nova variant es caracteritza justament per la seva alta capacitat de propagació i està frenant els processos de desescalada arreu del món.  

A tot plegat s'hi suma la represa d’activitats multitudinàries, que han fet que l’Organització Mundial de Salut (OMS) es posés les mans al cap. L’organització s'ha mostrat "preocupada" pel contagi creixent de coronavirus en països que acullen l'Eurocopa de futbol, i ha instat a avaluar els riscos i a impulsar-hi mesures de mitigació. 

 

Imatge principal: Un sanitari sosté una dosi de la vacuna contra la Covid / Efe