Argentina comença un nou confinament per aturar la reproducció de la Covid, està previst que s'estengui fins a nou dies. L'exponencial creixement dels contagis en les principals ciutats ha empès al president d'Argentina, Alberto Fernández, a prendre una decisió.

Argentina, situació crítica

Actualment es registren quasi 74.000 morts i a prop de 3,5 milions de casos positius. Les autoritats argentines han destacat el compromís de la població en seguir les restriccions: "Hi ha poca circulació i un compromís de la ciutadania per complir amb l'objectiu del govern d'abaixar els contagis".

A aquesta decisió s'ha sumat l'allargament del tancament de les fronteres, que s'estendrà fins a l'11 de juny.

Travessa el pitjor moment 

Segons el president d'Argentina, el país està travessant el pitjor moment d'ençà que va començar la pandèmia. El confinament, a efectes pràctics, que només s'aplica durant tres dies laborals, ja que els altres són firats. Fernández ha mostrat la seva preocupació per les escenes de descontrol, sense mascareta i distància de seguretat, que s'han produït en alguns barris de Buenos Aires o del país veí, Brasil.

Vanina Kanoore Edul, metgessa argentina, ha assegurat que "hi ha pacients connectats al respirador fora de les sales especialitzades a causa de la falta de llits". L'ocupació de les unitats de vigilància intensiva (UCI) és un dels principals mals de cap del país llatinoamericà. Argentina durant el seu primer confinament del març de 2020 va sofrir una forta politització de la crisi sanitària. Les forces opositores van aconseguir alliberar i relaxar les restriccions.

La segona onada, més forta

L'Argentina travessa una segona ona de contagis de covid-19 -que aquesta setmana va aconseguir un rècord diari de 39.652 contagis, el dimecres, i 745 morts, el dimarts-, per la qual cosa acumula, des de l'inici de la pandèmia, 3.482.512 milions de positius i 73.391 decessos. Aquest vertiginós augment dels casos va posar en tensió al sistema de salut, amb una ocupació d'unitats de teràpia intensiva per tota mena de patologies del 73,1% a escala nacional, però del 76,4% si només es considera Buenos Aires i la seva populosa perifèria.

"Hi ha ciutats i províncies que tenen avui el seu sistema de salut al límit. El problema ja no es delimita a determinat territori. És molt greu i s'evidencia en tot el país", va advertir el dijous passat el president Fernández. Enmig d'aquestes restriccions, el Govern espera l'arribada de noves vacunes, perquè el país amb una població d'uns 45 milions d'habitants, fins ara ha aplicat uns 10,9 milions de dosis, encara que només 2,3 milions de persones han estat inoculades amb dues dosis.

Imatge principal: Un carrer de la capital d'Argentina, Buenos Aires. - EFE