La galeria Marianne d'Argelers ha inaugurat una exposició sobre l’ajuda humanitària durant la Guerra Civil titulada: '¡Ayuda! Socors suís i quàquers al camp d'Argelers (1939- 1941)'. Una sèrie de documents evoquen l'ajut humanitari iniciat durant la Guerra Civil espanyola, arribat a Catalunya Nord i a França durant la Retirada de 1939.

L'exposició revela que l'ajuda humanitària es va modelar al Rosselló i inclou 30 fotografies personals de Mary Elmes i Elisabeth Eidenbenz, i 18 dibuixos dels artistes Ubaldo Izquierdo Carvajal i Josep Narro, internats al camp d’Argelers. La mostra es podrà visitar fins el 15 de juny i s'han organitzat diverses activitats al seu voltant.

El relat es pot seguir en 13 panells, amb textos, fotografies i documents d’arxiu de nombrosos fons públics i privats, incloent l’arxiu suís d’història contemporània, els arxius de la Creu Roja Suïssa, l’Ajuntament d’Elna i el Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera.

En l'etapa de la retirada, destaca el combat desarmat liderat per Mary Elmes, recolzada pels quàquers anglosaxons, i Elisabeth Eidenbenz, recolzada per la creu Roja suïssa i fundadora de la Maternitat Suïssa d'Elna. Aquestes joves activistes sanitàries van ajudar refugiats a l’estat espanyol i després a camps a l’estat francès, incloent el d’Argelers, que es va obrir el febrer de 1939.

El Camp d'Argelers

El Camp d'Argelers va ser un dels camps de concentració francesos emplaçat entre 1939 i 1941 a la platja d'Argelers, a la Catalunya Nord, organitzat a ràpidament per tal de mantenir controlats els milers de refugiats republicans espanyols, molts d'ells catalans, que fugien d'Espanya preveient la imminent victòria del bàndol nacional encapçalat pel dictador Francisco Franco el 1939.

El camp de refugiats d'Argelers es va obrir el 3 de febrer de 1939 al nord de la platja d'Argelers de la Marenda, just més amunt de la Platja dels Pins, al que s'anomena Platja del Tamariguer. Estava destinat a les tropes del bàndol republicà que arribaven al territori de l'estat francès durant l'evacuació de Catalunya els darrers mesos de la guerra civil espanyola.

El camp va concentrar, en unes condicions molt dures (fred, fam, polls, sarna, violacions, prostitució), els republicans espanyols que fugien de la guerra. Unes 100.000 persones van arribar-hi en menys de 7 dies. El camp va ser construït per a 15 dies i va durar 2 anys. S'hi van construir 300 barraques i s'estima que hi van passar en total unes 465.000 persones.

El camp d'Argelers va ser el primer dels camps de concentració construïts al Rosselló i poc després es van obrir altres camps. Això permeté disminuir la pressió demogràfica del Camp d'Argelers traslladant part dels refugiats al Barcarès, així com als del Voló, Sant Cebrià, el Barcarès, Bram i de Vernet.

 

Foto principal: Camp de concentració d'Argelers / Ajuntament de Badalona