El catedràtic de el Departament de Ciències de la Computació i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas,  ha assegurat en una entrevista a la cadena SER que el "pic de la corba serà cap a mitjans d'estiu" en el cas que es restringeixi la mobilitat laboral. En cas que la mobilitat no estigués restringida, el pic seria el 15 d'abril i d'una "magnitud brutal, de 20 vegades la nostra capacitat hospitalària", segons ha dit l'expert.

"Amb les mesures actuals estem allunyant la corba en el temps", ha explicat, remarcant la importància de "guanyar temps per guanyar la batalla" des d'un punt de vista mèdic". "Si no, el confinament serà molt més llarg", augura.

Arenas es basa en un model matemàtic creat per predir la propagació de l'coronavirus entre la població, a més d'intentar explicar les probabilitats que té el virus de propagar-se i les seves dades epidemiològiques.

"Les restriccions actuals ens porten al mateix escenari que sense elles, però uns dies més tard", explica el catedràtic. L'objectiu d'ajornar el pic és intentar "no col·lapsar el sistema sanitari" i fer que les investigacions científiques siguin "el més encertades possibles". 

A més, Arenas s'ha referit a les xifres com a "catastròfiques" i ha alertat que "si es triga una hora més a tallar la mobilitat laboral, estem posant damunt de la taula centenars de morts". El confinament total fa dies que és demanat pel govern català, i ara també pel murcià, davant el silenci de Pedro Sánchez.