Seguint la línia de moltes de les seves accions com a papa, Francesc ha decidit simplificar el ritual d'enterrament dels pontífexs com ell. En el llibre El Sucesor, el papa Francesc aborda per primer cop la seva relació amb Benet XVI i confirma que serà enterrat a la basílica de Santa Maria la Major i no a les grutes vaticanes. En aquest llibre escrit pel periodista espanyol Javier Martínez-Brocal, Francesc assegura que el funeral de Benet XVI va ser l'últim que es va dur a terme amb l'actual protocol fúnebre."He parlat amb el mestre de cerimònies i hem eliminat això i moltes altres coses", ha afirmat. 

"Serà amb dignitat, com qualsevol cristià, però no sobre coixins. Al meu entendre, el ritual actual estava massa recarregat. Això de fer dues vetlles em semblava excessiu. Que se'n faci una de sola i amb el papa ja al taüt, com en totes les famílies. Vaig canviar diverses coses, en línia amb la reforma que ja van fer Pau VI i Joan Pau II", ha exposat Francesc. L'actual papa vol deixar enrere tradicions com exposar el seu cos en públic

"Ja no es farà una cerimònia per al tancament del taüt. Es farà tot a la mateixa cerimònia, com amb qualsevol cristià. A més, en el meu cas m'hauran de portar a la basílica de Santa Maria la Major. Quan s'acabi el funeral, que em portin allà", ha detallat Francesc, qui ha afegit:  "Tinc molta devoció a Santa Maria la Major, ja des d'abans de ser papa, des de sempre. Allí ja està tot preparat. Just després de l'escultura de la Reina de la Pau hi ha un petit recinte, una porta que dona a una cambra que feien servir per guardar els canelobres".

El papa Francesc i els problemes de salut

En el marc de la Setmana Santa, el pontífex es va saltar la lectura de l'homilia el Diumenge de Rams, fet que va despertar les alarmes pel seu estat de salut. En les últimes setmanes, el Papa ha preferit no llegir els discursos i deixar-los un col·laborador pel fet que es cansava massa llegint després d'haver patit una grip, com havia reconegut, però sí que pronunciava les crides al final de l'audiència general a l'àngelus.

Malgrat aquests episodis, el pontífex ha mantingut la resta de compromisos en aquesta setmana clau pels cristians. Francesc ha pogut seguir el ritme la resta de les celebracions. Tanmateix, la seva avançada edat i la concatenació de problemes de salut dels últims mesos deixa certa intranquil·litat. Tot i això, manté els seus compromisos com el viatge a Venècia el 28 d'abril per visitar el pavelló de la Santa Seu a la Biennal d'Art i també el viatge a Bèlgica a la tardor.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!