Les tradicions nadalenques catalanes que tan normals són per nosaltres, desperten curiositat arreu del món. Cada any un programa de televisió, un article o una tertúlia de ràdio en un racó del món assenyala les curiositats del tió o el caganer. Aquest any, aquest darrer s'ha colat entre la llista de tradicions nadalenques europees més particulars segons el diari britànic The Guardian. La capçalera ha demanat a alguns dels seus corresponsals que triïn i expliquin les tradicions més curioses, "sense les quals Nadal no seria Nadal". Entre les cinc escollides hi ha el nostrat caganer. 

 "Per a molta gent a Catalunya, res –però res– diu Nadal com una figura petita i a la gatzoneta en un racó del pessebre", exposa l'article, que detalla que tradicionalment els caganers representaven "camperols catalans amb gorres vermelles i fumadors de pipa". Tanmateix, destaquen com aquesta tradició s'ha modernitzat al llarg dels anys i, actualment, es fan tota mena de caganers amb figures destacades de la política, les arts o la cultura popular. Concretament, en destaquen alguns caganers com el de Rosalia, Harry Styles, Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal, Giorgia Meloni o Volodímir Zelenski. A més, per més curiositat, el caganer que il·lustra la notícia del diari llueix una estelada a l'esquena. 

tradicions peculiars per The Guardian
Font: The Guardian

Altres tradicions curioses arreu d'Europa

Mentre alguns se sorprenen de les nostres tradicions, nosaltres també podem quedar bocabadats amb la d'altres indrets d'Europa. Per exemple, a Suècia l'Ànec Donald de Disney juga un paper destacar en aquestes festivitats. Als anys seixanta, aquests personatges de Disney va aparèixer a la televisió sueca la vigília d'un Nadal en un programa especial nadalenc i a poc a poc la seva presència el dia 24 ha esdevingut un element indispensable de les festes. 

Hi ha un gènere cinematogràfic en si mateix que s'ha establert al llarg els darrers anys: les pel·lícules de Nadal. A Rússia, on des del període soviètic la nit de Cap d'Any és una festa molt més gran que Nadal, una tradició festiva de llarga durada és veure la pel·lícula La ironia del destí, una comèdia romàntica de bon humor estrenada el 1976. Sense aquesta pel·lícula Nadal ho és menys a les gèlides terres russes. 

Quin és el caganer més venut de la història? 

El caganer del futbolista Leo Messi és el més venut en la història de l'empresa que fabrica aquestes figures típiques del pessebre català amb cares famoses, caganer.com, quan se'n compleix un que Argentina es va proclamar campiona del món per tercera vegada. La companyia, amb seu a Torroella de Montgrí, ha creat fins a sis versions de Messi, tant per reflectir els canvis físics per l'edat com els de samarreta. Les darreres figures mostren l'argentí amb la vestimenta de l'Inter de Miami i amb la de la selecció argentina, en aquest cas aixecant la copa de campió del món.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!