El 65% de les persones que fan voluntariat a Catalunya són dones i el 25,9% té més de 65 anys, segons l'estudi "El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què", impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariat d'Espanya. Els resultats, que s'han publicat en el marc del Dia Internacional del Voluntariat, el 5 de desembre, revelen un increment de la feminització i una tendència a l'envelliment de les persones voluntàries.
Per realitzar l'estudi, s'han dut a terme un total de 425 enquestes a voluntaris a Catalunya entre l'abril i el juliol d'enguany i s'han recollit dades com el perfil sociodemogràfic, la gestió, la motivació, la satisfacció i les expectatives de les persones voluntàries. Segons els resultats, s'ha incrementat un 5% la participació de les dones en l'àmbit del voluntariat en els darrers cinc anys. I és que, l'any 2017, el 60% de les persones que feien voluntariat eren dones, mentre que actualment el percentatge se situa al 65%.
D'altra banda, l'informe també indica que la tendència del perfil d'edat més present el 2017 era el comprès entre els 60 i els 69 anys, mentre que ara com ara el 25,9% de les persones voluntàries té més de 65 anys.
Quin és el perfil de voluntari més freqüent?
Pel que fa al perfil de voluntari més habitual, la persona voluntària amb estudis universitaris continua predominant. Concretament, un 64,8% dels voluntaris té grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau, fet que posa palesa un increment del nombre de voluntaris amb estudis superiors. N'és prova el fet que, l'any 2017, els voluntaris amb estudis superiors representaven la meitat del col·lectiu (49%).
Respecte a la nacionalitat de les persones voluntàries, un 85,5% són espanyoles. I destaca la presència del 6,8% de voluntaris procedents de països d'Amèrica del Sud. I respecte a la taxa de persones amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya, el percentatge és del 10,2%. Predominen les persones amb discapacitat física (62,2%) davant la psicosocial (28,9%). I la cognitiva representa l'11,1%, l'auditiva el 4,4% i la visual el 4,4%.
Quin és el tipus de voluntariat més habitual?
L’estudi assenyala que l’àmbit social és on amb més freqüència es fa voluntariat (53,2%), tot i que l’educatiu (34,5%) i el comunitari (20,9%) també s’exerceixen sovint. En aquest sentit, escau esmentar que les tasques que més s’acostumen a dur a terme són les d’acompanyament a persones (66,8%), les de suport a activitats associatives, culturals, esportives i formatives (47,5%).
D'altra banda, l'informe apunta que, una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia, la modalitat presencial encara és la més habitual a l’hora de fer voluntariat, amb un 73,4%. No obstant això, les noves tecnologies estan permetent que el 23,6% de persones enquestades opti per un model mixt que combini la presencialitat i la distància.
Finalment, pel que fa a la quantitat de temps que dediquen al voluntariat, el 42,7% de les persones va més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% en fa una vegada. Sobre aquest punt, crida l'atenció el fet que la implicació de temps de les persones voluntàries és majoritàriament alta: el 65,5% hi dedica entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat i el 23,6% entre quatre i sis hores.