El nombre de persones LGBTIQ+ mortes de manera violenta al Brasil ha caigut des de 316 casos en 2021, fins a 273 en 2022 i 230 en 2023, la qual cosa no ha impedit que el país sud-americà es mantingués com el més perillós en el món per a aquest grup de població, segons un informe divulgat aquest dimecres per una xarxa d'ONG. D'acord amb l'Observatori de Morts i Violència LGBTI+ al Brasil, malgrat que l'any passat es va registrar cada 38 hores una mort d'un homosexual, una lesbiana, un bisexual, una persona travesti, una dona o un home transsexual, o una persona no binària, la violència contra aquesta població va caure significativament.

El nombre de morts en 2023 va ser el menor en els últims 14 anys, des de les 199 registrades en 2009, i pràcticament la meitat del pic comptabilitzat en 2017 (445), segons la xarxa integrada per l'Associació Nacional de Travestís i Transsexuals (Antra), l'Associació Brasilera de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Travestís, Transsexuals i Intersexes (ABGLT) i l'organització Acontece Arte e Política LGBTI+. "Encara que no existeix cap llei contra l'homosexualitat al país i al fet que aquesta comunitat ha aconseguit importants avanços, com la penalització de l'homofòbia (2019), el Brasil continua sent el país amb més morts violentes de persones LGBTI+ en el món", assegura l'Observatori.

Més de 200 persones LGTBI mortes al Brasil: assassinades i suïcidis

Segons l'informe, dels 230 morts de 2023, 184 van ser víctimes d'assassinat per la seva opció sexual o la seva identitat de gènere, 18 es van suïcidar i altres 28 van ser registrats com a morts per altres causes. L'organització va explicar que inclou els suïcidis entre les morts violentes pel fet que la "LGBT-fòbia és un greu factor social de risc per a la salut mental per a les persones LGBTI+ davant el grau i la recurrència de violacions, fins i tot letals, contra aquesta comunitat". De les víctimes, la majoria eren persones transsexuals, especialment dones transsexuals o travestís, amb 142 casos. De seguida, entre les principals víctimes, es van situar els homes homosexuals (59), els homes transsexuals (13) i les lesbianes (7). De la mateixa forma, la gran majoria tenia entre 20 i 39 anys. De les morts, 70 van ser causades per armes de foc i 69 van ocórrer de nit.

Els autors de l'estudi van admetre que, tot i l'elevat nombre de morts causades per identitat de gènere o orientació sexual, hi ha "indicis per a presumir que aquestes dades encara són infranotificades al Brasil", ja que no hi ha estadístiques de cap òrgan governamental. "Com depenem del reconeixement de la identitat de gènere i de l'orientació sexual de les víctimes per part dels mitjans de comunicació que reporten les morts, és possible que molts casos de violències contra persones LGBTI+ siguin omesos", expliquen.

Espanya, quarta en garantir els drets LGTBI a Europa

Pel que fa a Espanya, manté la quarta posició del rànquing de drets LGTBI+ d'Europa, segons un altre informe, del Rainbow Map d'ILGA-Europa, índex que elabora anualment la principal organització europea de defensa dels drets de les persones LGBTI+. Així ho ha anunciat en un comunicat la Federació Estatal de Lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals i més (Felgtbi+), el vocal de Relacions de les quals Exteriors, Óscar Rodríguez, ha subratllat que Espanya podria haver estat líder, d'haver implementat tots els aspectes de la llei LGTBI+ o d'haver aprovat un pacte d'estat contra els discursos d'odi.

La Felgtbi+ ha recordat els avanços en drets per a aquest col·lectiu a Europa, com la reforma de lleis a Estònia i Grècia per a permetre a les parelles del mateix gènere casar-se i adoptar. Subratlla com Alemanya, que va fer el salt més gran en la classificació aquest 2024, ha prohibit els delictes d'odi basats en l'orientació sexual, la identitat de gènere i les característiques sexuals. Mentrestant, altres països han legislat contra els delictes d'odi, com Bulgària, Islàndia (que ha saltat al segon lloc de la classificació) i Eslovènia. A més, a Bèlgica, Xipre, Islàndia, Noruega i Portugal s'han prohibit les suposades teràpies de conversió. No obstant això, alerta que existeix també una ona reaccionària, ja que en algunes regions italianes estan retirant els drets de filiació a les parelles del mateix gènere i en països com Eslovàquia, Croàcia, França i el Regne Unit s'està intentant limitar els drets sanitaris de les persones trans. A més, l'índex de ILGA també denuncia la influència a Europa de les mesures sense precedents de Rússia per a criminalitzar al moviment internacional LGBTI com a organització extremista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!