Desgraciadament, els recursos hídrics disponibles a Catalunya poden arribar a ser insuficients per satisfer les necessitats d'aigua dels catalans i les catalanes. Quan això passa, la reutilització d’aigua regenerada permet recuperar cabals que actualment són abocats a mar i, per tant, guanyar recurs.

Certament, la regeneració és una de les tècniques més eficients per gestionar de manera eficient i sostenible l'aigua. I és que la ciutadania i el medi ambient ho necessita urgentment, sobretot en l'actual context de greu sequera. És per això que la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), aposta per la regeneració per disposar d'aigua per a usos no consumptius com ara el reg, l'agrícola, l'ambiental, el lúdic i el municipal. 

La regeneració és una de les tècniques més eficients per gestionar de manera eficient i sostenible l'aigua

Però, què és exactament l'aigua regenerada? Doncs bé, l’aigua regenerada és aigua residual depurada que rep un tractament addicional. Aquesta aigua no és aigua potabilitzada sinó prepotable, així doncs és òptima per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg de camps de golf i la recàrrega d’aqüífers. En èpoques de poques pluges, és molt recomanable utilitzar-la perquè permet mantenir millor els cabals dels rius i les reserves d’aigua.

Com es regenera l'aigua?

El procés de regeneració de l’aigua comença amb el pretractament, durant el qual s’apliquen diferents tractaments a l’aigua amb l’objectiu d’eliminar els sòlids que transporta. L’aigua segueix el procés de decantació lamel·lar per reduir els sòlids suspesos i la terbolesa.

Un cop finalitzat el procés fisicoquímic del pretractament, l’aigua passa per una fase de filtració on es retenen els sòlids que per la seva mida no s’han eliminat anteriorment. Finalment, l’aigua es desinfecta i ja està a punt per ser reutilitzada.

02 ERA Prat / AMB
Fotografia de l'Estació de Regeneració d'Aigua del Prat de Llobregat / AMB

En algunes plantes s’apliquen tractaments més avançats com l’osmosi inversa o la ultrafiltració per a usos com la recàrrega dels aqüífers.

Construir noves estacions de regeneració d'aigua i millorar les actuals

Concretament, l'aigua que reutilitzem prové de rius, aqüífers i dessalinitzadores. A Catalunya, hi ha 24 plantes de regeneració públiques que regeneren més de 70 hectòmetres cúbics anuals. És una quantitat d'aigua superior a la que conté l'embassament de Darnius Boadella.

El pla de gestió de l'aigua 2022-2027 de l'ACA preveu duplicar l'ús de l'aigua regenerada, tot arribant als 100 hectòmetres cúbics l'any i destinant més de 150 milions per a potenciar la reutilització a Catalunya. Aquest pla inclou 44 actuacions enfocades al foment de la reutilització a Catalunya.

El Pla de Gestió preveu duplicar la producció d’aigua regenerada, arribant fins als 120 hm³

Entre les actuacions programades hi ha la construcció de 9 noves estacions de regeneració, a més de la millora de diverses estacions existents. Algunes d’aquestes obres es completaran més enllà del 2027, ja que el termini de realització de les obres necessàries acostuma a ser llarg.

03 ERA Prat / AMB
Fotografia de l'Estació de Regeneració d'Aigua del Prat de Llobregat / AMB

Però això no és tot, també es duran a terme plans directors de reutilització més específics, col·laboracions en projectes de recerca i bancs de proves per a l’assaig de tecnologies. 

L'ACA preveu construir 7 noves estacions de regeneració i millorar les existents

Si parlem de regeneració d'aigua a casa nostra, un dels principals referents que tenim és la depuradora del Prat de Llobregat, una de les quatre Estacions Depuradores d'Aigues Residuals (EDAR) metropolitanes que tenen una Estació de Regeneració d'Aigua.

Es tracta d'una de les estacions més importants del món i permet augmentar els recursos hídrics de la regió en 50 milions de litres l'any. Té una capacitat de tractament per cobrir una demanda anual de 50 hm3, pràcticament el mateix valor que la capacitat nominal de la dessalinitzadora.

 

 

Imatge principal: Fotografia de l'Estació de Regeneració d'Aigua del Prat de Llobregat