Davant la greu sequera que està patint Catalunya, cal que les mesures i les inversions en la gestió de l'aigua siguin constants i revisables cada sis anys, tal com contempla la Directiva marc de l’aigua des de l’any 2000. És per això que el Pla de gestió de l'aigua de les conques internes per al període 2022-2027 preveu una inversió superior als 2.437 milions d'euros en la gestió de l'aigua i contra la sequera (1.428 milions seran aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)).

Amb el Pla de gestió de l'aigua de les conques internes s'invertiran 2.437 milions en l'administració de l'aigua i contra la sequera

El Pla de gestió de l'aigua de les conques internes és el full de ruta de la planificació hidrològica. Està dissenyat per mitigar els efectes del canvi climàtic i, alhora, garantir el subministrament d’aigua i el bon estat dels ecosistemes hídrics. Així doncs, amb aquest pla, entre altres coses, s'incrementarà la reutilització i la dessalinització de l'aigua, davant dels creixents efectes del canvi climàtic i canvi global en la reducció dels recursos disponibles.

Panta de la Llosa del Cavall / acn
Fotografia del pantà de la Llosa del Cavall / ACN

Quines mesures preveu el Pla de gestió de l'aigua de les conques internes?

-Atenció a les demandes i racionalitat en l’ús de l’aigua. Es milloraran les infraestructures i els serveis d’abastament, amb la promoció d’actuacions de reutilització i la millora de les xarxes de control. També es reforçaran les condicions de seguretat als embassaments i es modernitzaran els regadius, cosa que tindrà repercussions positives tant pel que fa a l’estalvi d’aigua com a la reducció de la contaminació. La inversió prevista en aquest grup de mesures és de 1.417,83 milions d'euros per al període 2022-27 (un 58,2% del total).

El Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya és el full de ruta de la planificació hidrològica

-Coneixement i governança. S'impulsaran mesures d’innovació, recerca i desenvolupament (Programa I+D+R) i participació pública. En total, la quantitat de diners que s'hi destinaran és de 3,6 milions d'euros per al període 2022-27 (un 0,1% del pressupost total).

Dessalinitzadora de Blanes / ACN
Fotografia de la dessalinitzadora de Blanes / ACN

-Adaptació a fenòmens eventuals i/o extrems. A més, es prendran mesures derivades del Pla de gestió de riscos d’inundacions i de la gestió de situacions d’alerta i eventual sequera. I s'invertiran més de 100 milions d’euros en la conservació de lleres, la millora de la funcionalitat de les planes d’inundació i actuacions per a reduir el risc d’inundacions en zona urbana. La despesa prevista en aquest grup de mesures és de 149,64 milions d'euros per al període 2022-27 (un 6,1 % del total).

-Assoliment dels objectius ambientals: L'ACA durà a terme mesures per mantenir una bona qualitat fisicoquímica de l’aigua mitjançant tractaments de sanejament. Concretament, s'executaran 430 actuacions en matèria de sanejament i es construiran 242 noves depuradores en municipis petits. També s'invertirà per fer més eficients les depuradores. La inversió en aquest grup de mesures és de 866,6 milions per al període 2022-27 (un 35,6% del pressupost total).

Estacio tractament aigues potables del Ter / ACN
Fotografia de l'estació de tractament d'aigües potables del riu Ter / ACN

Ara bé, la lluita contra la sequera no només es pot fer des de les institucions, sinó que la ciutadania també hi té un paper clau. Certament, tu també pots contribuir molt amb petits gestos. Descobreix 10 accions que pots fer per estalviar a l'aigua clicant aquí.

 

 

Imatge principal: Fotografia de l'estació de regeneració d'aigua del Prat de Llobregat