L'estàtua Juníper Serra a la plaça Sant Francesc de Palma, a Mallorca, s'ha llevat aquest matí amb un missatge de 'racista' escrit en vermell i tot ell tacat de pintura. Aquest sant mallorquí s'ha convertit en un dels objectius del moviment Black Lives Matter als Estats Units. Ciutats com San Francisco o Los Ángeles han enderrocat aquesta estàtua per considerar-lo de figura colonialista.

Juníper Serra, nascut a Mallorca el 1713, va ser el fundador de nou missions a Califòrnia, on és un personatge àmpliament conegut. L'estàtua es representa amb un crucifix i al costat d'un indígena. Juníper Serra va ser beatificat pel papa Joan Pau II el 28 de setembre de 1988. El 2015, va ser canonitzat a Washington pel papa Francesc. 

Les pintades han aixecat polseguera a Palma. La regidora de Podemos a la ciutat, Sonia Vivas, havia demanat per twitter tirar l'estàtua de "forma pacífica" ja que representa l'elit i l'oligarquia del passat. Per la seva banda, Vox vol portar al parlament la figura de Serra perquè se'l reconegui com un gran personatge històric i Ciutadans ha acusat Vivas de fomentar les pintades a l'estàtua.