Aquest any, ple d'anomalies, la selectivitat tindrà lloc entre els dies 7 i 10 de juliol. En un context de coronavirus i en fase de represa​, els experts han detectat més nervis i més ansietat entre els estudiants que han d'afrontar aquests exàmens d'accés a la universitat, sobretot entre aquells que necessiten més nota per entrar al grau que volen. 

"La selectivitat en si ja és un fet que provoca incertesa perquè és una cosa desconeguda", detalla la professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC i psicòloga infantojuvenil Montserrat Martínez. La situació d'enguany és "més incontrolada" però és cert, comenta, que tots els estudiants l'han de viure en igualtat de condicions. 

selectivitat acn

Aula de la Universitat de Barcelona (UB) on es va fer la selectivitat l'any passat / ACN

Però no només el curs i la preparació pels exàmens ha estat diferent aquest 2020. També el format ha canviat. Els exàmens de la selectivitat es distribuiran en tres franges horàries per dia, segons va explicar Universitats i Recerca fa unes setmanes. Així, durant els quatre dies d'exàmens, es distribuiran amb dos al matí i un a la tarda. "Aquest fet pot generar ansietat perquè van començar el curs preparant un altre tipus d'exàmens. El canvi, produït durant el confinament, podria haver creat més descontrol", subratlla. Per combatre'l, Martínez suggereix conèixer amb antelació els continguts. "Els donarà més tranquil·litat".

Donar tranquil·litat ha estat un dels motius pels quals alguns instituts i escoles han optat per fer unes classes de preparació just abans dels exàmens per acabar de practicar i clarificar dubtes aprofitant les diferents fases del desconfinament. 

Martínez també recorda que fins ara els joves han tingut una educació digital. Precisament per aquest motiu, posa èmfasi en la importància de fer pràctiques escrites dels exàmens per vigilar la cal·ligrafia i l'ortografia abans de les proves oficials.

Trucs per afrontar la selectivitat

No hi ha consells ni trucs màgics per afrontar les PAU. Ara bé, es recomana mantenir els hàbits alimentaris, programar períodes de repàs i de descans i planificar i preparar-se de cara l'examen. Cal recordar que aquest any, als nervis, caldrà afegir-hi les mesures higièniques de prevenció pel coronavirus.

L'ús de mascareta serà obligatori per l'alumnat, professorat i personal de suport a l'interior del centre docent, inclosos els processos d'acreditació dels membres del tribunal, identificació dels alumnes i realització dels exàmens. A més, abans d'entrar i sortir de l'edifici caldrà rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. Es preveu que es reparteixin 2.500 litres de solució per les diferents seus on tindran lloc els exàmens.   

gel hidroalcohòlic unsplash

El gel desinfectant serà un element bàsic durant la selectivitat / Unsplash

Pel que fa al moment de l'examen, Martínez detalla que els estudiants poden guanyar confiança si l'han practicat a casa. I recorda que en cas de bloqueig, és recomanable saltar a la següent pregunta i reprendre més tard la que ha fet dubtar. El que és importantíssim també és repassar abans de lliurar les proves.