Fa molts anys que ens avisen i ara ja és una realitat. El canvi climàtic ha arribat. Cada vegada vivim episodis climàtics més extrems i això, segons els experts, és només el principi. Inevitablement, aquest gir afectarà el nostre entorn de diverses maneres i els animals no en seran una excepció. Alguns, tindran més capacitat d’adaptació, mentre que altres entraran en perill d’extinció. Com afectarà cada espècie? Això és el que han estudiat científics de la Universitat d'Oslo i la Universitat del Sud de Dinamarca, que acaben de publicar els resultats a la revista eLife.

 

Per poder treure’n l’entrellat, els experts van estudiar més de 150 mamífers d’arreu del món. Van analitzar els canvis poblacionals de cada espècie dels últims deu anys i els van relacionar amb dades meteorològiques i climàtiques. Amb totes les xifres sobre la taula van arribar a una conclusió: els animals que viuen molt de temps i tenen poques cries són menys vulnerables quan arriba el clima extrem que els animals que viuen poc temps i tenen moltes cries.

Els animals més i menys afectats

Així doncs, l’estudi demostra que els elefants, els tigres, les llames, els ximpanzés, els ratpenats, els rinoceronts, els ossos, els bisons o les vicunyes són espècies que tenen més resistència al canvi climàtic i que s’adaptaran millor. Per contra, els ratolins, les zarigüeyes,  els lèmmings, les guineus, les mussaranyes i els esquirols són els animals que tenen pitjors expectatives de supervivència.  “Els animals més grans i amb més longevitat són més capaços de fer front a condicions climàtiques extremes: la seva capacitat per sobreviure, reproduir-se i criar les cries no es veu afectada”, ha explicat Owen Jones, un dels científics que ha participat en el projecte. 

També hi ha altres espècies que viuen en climes i condicions molt concretes que estan en perill extrem. En són exemple els ossos polars, els coales i els dofins d’aigua dolça, ja que els indrets on habiten s’estan destruint i no tenen alternativa. És a dir, són animals que no es poden adaptar i que arriben al límit de la supervivència. 

Com estan canviant els animals?

L’emergència climàtica també està obligant les espècies a canviar patrons de comportament. A casa nostra, on el clima s’està tropicalitzant, ja s’han detectat animals diürns que estan passant a tenir una  activitat nocturna quan les temperatures baixes. Un altre cas és el de les espècies que han canviat les migracions cap al nord. Les cigonyes, per exemple, abans volaven a l'Àfrica durant l'hivern a la recerca de temperatures més càlides i ara ja n’hi ha moltes que passen l'hivern al nostre territori perquè els hiverns són temperats i no tenen la necessitat.