Els països de la Unió Europea i l'Espai Schengen es preparen des de fa uns anys per a l'arribada del nou permís de viatge ETIAS el 2021. Amb l'entrada d'aquesta autorització electrònica, els 28 països Schengen pretenen enfortir les seves fronteres internes i millorar la seguretat.

Amb el permís ETIAS, els 28 països Schengen pretenen enfortir les seves fronteres internes i millorar la seguretat

Actualment, els microestats com Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà gaudeixen de lliure circulació per desplaçar-se pels diferents països membres d'aquest espai territorial comú, l'Àrea Schengen.

No obstant això, mentre s'establien les bases de la implementació d'aquest permís de viatge ETIAS per a Europa, es va comentar que els ciutadans d'Andorra, i de la resta de microestats, necessitarien sol·licitar aquesta autorització per poder desplaçar-se pels països de l'Espai Schengen una vegada que l'ETIAS entrés en vigor el 2021.

Finalment, tal com informa Etiasvisa.com en aquest article, la Comissió Europea sembla haver revertit aquesta decisió.

Els microestats d'Europa, com Andorra, no es veuran afectats pel permís ETIAS

Com hem dit anteriorment, és cert que la UE va dir que els ciutadans d'Andorra necessitarien un permís de viatge a partir de l'any que ve, per entrar als diferents estats de la Unió Europea i l'Espai Schengen, incloent-hi els països contigus.

Tanmateix, recentment el Centre de Contacte Europe Direct ha confirmat que tant els andorrans com els de la resta de microestats europeus (Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà) no hauran de sol·licitar un permís ETIAS per viatjar als països Schengen.

Els microestats europeus (Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà) no hauran de sol·licitar un permís ETIAS per viatjar als països Schengen

paisatge andorra unsplash

Això significa que els andorrans tampoc no hauran d'abonar la taxa corresponent per a l'obtenció de l'ETIAS i podran seguir gaudint de viatges gratuïts als països de l'Espai Schengen, alhora que es beneficiaran de tots els avantatges que suposarà aquesta nova autorització de viatge.

Els viatgers internacionals hauran de sol·licitar un ETIAS per viatjar a Andorra per turisme?

Tan important com saber quina serà la situació dels ciutadans andorrans quan l'autorització ETIAS entri en vigor, ho és el fet de conèixer si els viatgers internacionals hauran de tramitar un ETIAS per visitar Andorra o qualsevol dels microestats europeus.

Doncs bé, a causa de la ubicació geogràfica i especialment a la falta d'aeroports internacionals, els viatgers estrangers no poden accedir directament a aquests microestats sense passar per algun país membre de l'Espai Schengen abans.

Això significa que sí, que els turistes procedents de tercers països hauran de sol·licitar un ETIAS per viatjar a Andorra, Mònaco, San Marino o la Ciutat del Vaticà. És important destacar que totes els microestats d'Europa esmentats, a excepció d'Andorra, tenen fronteres obertes amb els seus països Schengen veïns.

Els turistes procedents de tercers països hauran de sol·licitar un ETIAS per viatjar a Andorra, Mònaco, San Marino o la Ciutat del Vaticà

andorra - unsplash

Per aquesta raó, a Mònaco, San Marino o la Ciutat del Vaticà s'apliquen totes les polítiques relatives a l'espai Schengen, mentre que Andorra, per la seva part, no disposa de requisits de visat per als turistes estrangers que visiten el seu territori.

A causa que Andorra és un microestat que no compta amb sortida al mar i que comparteix fronteres amb Espanya i França, la manera més freqüent d'accedir a aquest territori des de fora d'Europa és volant a aeroports d'aquests dos països.

A partir del 2021, el turista d'un tercer país haurà de tramitar un ETIAS per aterrar en aquests països

Els aeroports més propers a Andorra situats a França són els deTolosa de Llenguadoc i Perpinyà. Al seu torn, els més pròxims des d'Espanya són els situats a Barcelona, Girona i Lleida. En ambdós casos, a partir del 2021 el turista d'un tercer país haurà de tramitar un ETIAS per aterrar en aquests països.

L'ETIAS s'implementarà el 2021 i serà un requisit obligatori per a molts països

És important recalcar el fet que el 2020 serà l'últim any sense ETIAS, l'exempció de visat que hauran de tenir els ciutadans de 60 països, 15 dels quals de Llatinoamèrica, per poder viatjar a Europa amb finalitats turístiques a partir del 2021.

Aquesta autorització de viatge té la intenció de facilitar el procés d'entrada de turistes internacionals a la Unió Europea. Al seu torn, l'ETIAS provarà de garantir la seguretat i prevenir possibles situacions vinculades amb el terrorisme o les activitats il·legals a Europa.

Aquesta autorització de viatge té la intenció de facilitar el procés d'entrada de turistes internacionals a la Unió Europea

D'aquesta manera, l'ETIAS, sense ser un visat, també formarà part dels tràmits necessaris per viatjar a Europa des de l'estranger.

Aquesta autorització electrònica serà una alternativa més senzilla a les tres opcions de visat Schengen que existeixen en l'actualitat:

  • El visat uniforme Schengen (USV), que atorga permís per visitar un país de l'Espai Schengen per un període limitat de temps en varietat d'entrada única, doble o múltiple. L'USV pot fer-se servir també com a visat de trànsit.
     
  • El visat de validesa territorial limitada (LTV), els titulars de la qual únicament poden romandre al país Schengen que els hagi atorgat el visat i no poden transitar per cap altre estat de l'espai comú.
     
  • El visat nacional, destinat a ciutadans estrangers que estudiaran, treballaran o residiran de forma permanent en qualsevol dels països de l'Espai Schengen.

Com hem comentat, l'entrada en vigor de l'ETIAS el 2021 obligarà els ciutadans de 15 nacions llatinoamericanes a tramitar aquest permís per poder visitar Europa. Es tracta de països que actualment estan exempts de visat per a la UE i que són els següents:

  • Argentina
  • Brasil
  • Xile
  • Colòmbia
  • Costa Rica
  • El Salvador
  • Guatemala
  • Hondures
  • Mèxic
  • Nicaragua
  • Panamà
  • Paraguai
  • Perú
  • Uruguai
  • Veneçuela

Canvis confirmats als visats europeus de cara al 2020

Per acabar, és important destacar el fet que l'any 2020 ha començat amb novetats per als visats europeus.

El passat 2 de febrer van entrar en vigència una sèrie de modificacions. Els canvis al visat Schengen per a Europa han estat els següents:

  • Una pujada en les taxes dels visats europees.
  • L'ampliació dels períodes per enviar la sol·licitud dels visats.
  • La inclusió de formularis electrònics per tramitar el visat Schengen en línia.
  • Beneficis per als viatgers freqüents amb historials de visats positius a l'hora de sol·licitar permisos per a estades de llarg termini.
  • Tramitar el visat per a diversos països Schengen completant una única sol·licitud.

Aquestes novetats ja formen part del nou Codi Comunitari del visat Schengen i afectaran els ciutadans dels 104 països que actualment necessiten aquest visat per entrar a la UE i a l'Espai Schengen.