El departament de Política Lingüística del govern d’Andorra ha mogut fitxa contra els incompliments de la llei del català i ha obert 30 expedients, dos dels quals han acabat amb la imposició d’una sanció. Així ho ha fet saber la ministra de Justícia i Interior del Principat, Ester Molné, durant una sessió parlamentària de preguntes a l'executiu, en substitució de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, que és de viatge oficial. En concret, el principal partit de l’oposició, Concòrdia, ha volgut saber més sobre les mesures que el govern ha aplicat per reforçar “la identitat andorrana” i, en aquest sentit, Molné ha defensat, per exemple, l'aplicació de la llei del català.

El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, ha expressat la seva sensació que als carrers d’Andorra hi ha molta gent que no només no parla el català, sinó que no atén les persones que l’usen. Escalé ha dit que “es dubta” a l'hora de posar en marxa la part punitiva del procés. El membre de l’oposició s’ha mostrat comprensiu amb la gent que acaba d’arribar al Principat i no parla un català perfecte, ja que "no demanem filòlegs". Tot i això, Escalé ha demanat que com a mínim hi hagi la voluntat de parlar la llengua almenys en les primeres paraules.

Davant del qüestionament, Molné ha repassat la llista de mesures que el govern ha adoptat per promoure la llengua catalana, com per exemple l'obligació d'acreditar un nivell mínim per accedir a la primera renovació dels permisos de residència i de treball. La ministra també ha mencionat altres polítiques de l’executiu per impulsar l’ús del català com l'ampliació del nombre de cursos disponible per aprendre català o el projecte de parelles lingüístiques, mesura que ha registrat un rècord amb 155 parelles en comparació de les 129 del curs 2023-2024.

Tot i això, Escalé ha assegurat que no s'estan complint els terminis fixats a la llei per posar en marxa organismes com el consell nacional o la junta de coordinació, cosa que Molné ha negat anunciant que el dia 2 de juny es reunirà el consell i que la junta va celebrar una reunió la setmana passada.

Més de la meitat dels treballadors parlen en castellà

Un estudi publicat l’octubre del 2024 va revelar que la meitat dels treballadors dels comerços d'Andorra la Vella fan servir el castellà per adreçar-se als clients, tot i que un cop iniciada la conversa, si el client respon en català, només la meitat dels treballadors que començaven la conversa en castellà mantenen les respostes en aquesta llengua. Es tracta de l’estudi sobre els usos lingüístics publicat per la nova Plataforma Andorrana per la Llengua, entitat que va presentar-se en societat el passat 4 d’octubre en un acte al Centre Cultural la Llacuna. La investigació, elaborada per la lingüista Carla Piñol, va fer-se a partir de l'anàlisi de les interaccions entre treballadors i clients de 550 establiments d'Andorra la Vella, i va constatar que la llengua d'inici és molt important per determinar en quina llengua es mantindrà la conversa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!