Els botiguers del carrer de Verdaguer i Callís estan més que acostumats a presenciar furts. La proximitat d'aquest carrer amb el Palau de la Música el converteixen en una ruta de fuga perfecta per als lladres, que aprofiten la concentració de turistes que contemplen l'edifici per robar mòbils, carteres o inclús càmeres. 

El passat 17 d'octubre es repetia un d'aquests múltiples incidents quan un home perseguia carrer avall un jove que li acabava de pispar el mòbil. Alguns comerciants van decidir intervenir com tantes altres vegades: van trucar la policia mentre assistien la víctima del furt. Tanmateix, la dona que acompanyava el lladre ―que s'encarrega de distreure els turistes mentre el seu company els roba― es va dirigir a un dels botiguers i el va amenaçar. "Sé quina cara fas. Vindrem al teu local i et passarà alguna cosa", va etzibar-li la dona.

7583899200 IMG 2844

L'endemà, tres persones van entrar a la botiga que regenta en Pedro ―qui prefereix amagar la seva veritable identitat― mentre la seva dona estava al càrrec. "Com estàvem previnguts, va ser fàcil detectar que la seva intenció era robar", assegura el comerciant amenaçat. Ràpidament van aconseguir fer fora del local els individus, però van adonar-se que alguna cosa havia canviat.

Tres papers diferents

El modus operandi no era el mateix. No només es tractava de tres persones diferents, ni el lladre ni la dona que els havia amenaçat el dia anterior es trobaven en la nova comitiva, sinó que responien a tres papers específics i organitzats: un noi jove, àgil i preparat per robar els objectes de la botiga més a mà; una dona encarregada de pispar de bosses o motxilles i d'escridassar i muntar una escena en cas que algú detectés el robatori; un home corpulent amb la funció d'intimidar els comerciants per evitar que truquin a la policia.

Les amenaces i aquesta nova organització per cometre els furts van ser les raons que van portar en Pedro a denunciar la situació. "Els lladres s'han cansat de l'actitud dels botiguers i han vingut amb reforços", assegura el comerciant, que en els quatre anys que porta al carrer de Verdaguer i Callís no havia vist res semblant. 

Mala propaganda

Dues porteries avall es troba la botiga i taller de ceràmica que regenta la Carla, una brasilera establerta a Barcelona. Aquesta veïna ha estat moltes vegades víctima de petits robatoris de joies o peces d'artesania i inclús li van pispar un mòbil que tenia a la taula mentre estava "despistada netejant l'aparador".

Des de fa aproximadament un any, els furts amb violència s'han incrementat. "Sento vergonya pels turistes. És una mala propaganda per al barri", lamenta la Carla, qui assegura que no s'atreveix a obrir els diumenges si no hi ha cap dels establiments veïns oberts.

Segons el president de l'associació de botiguers de la zona, Oscar Aybar, aquest no és un fenomen nou i les entitats properes porten anys treballant amb la policia per millorar la seguretat al barri. Tanmateix, Aybar assegura que "hi ha moltes cares noves" i que després d'acabar la temporada d'estiu a la Barceloneta, molts lladres es traslladen als voltants del Palau de la Música en busca dels turistes.