Màxima alerta. Els Mossos d'Esquadra han incrementat el patrullatge preventiu i la vigilància activa en emplaçaments religiosos de la ciutat de Barcelona arran d'un avís d'intel·ligència que posava el focus en la Sagrada Família per aquest Diumenge de Rams. La policia catalana va desplegar més efectius a reacció en aquest punt crític, però també en altres llocs de la ciutat; segons ha pogut saber ElNacional.cat, a la Catedral de Barcelona i a Santa Maria del Mar

L'avís, una informació d'intel·ligència estrangera, que alertava d'un possible atac, sense entrar en detalls, va fer augmentar aquest patrullatge preventiu i també es van reforçar tots els mecanismes de què la policia catalana disposa, des de la reacció, amb equips especialitzats com el Grup Especial d'Intervenció (GEI) i també la Brigada Mòbil, als analistes de la Comissaria General d'Informació (CGINF). L'avís, que no oferia molta més informació que la que s'ha conegut, va posar en màxima alerta la policia.

Rússia, França, Barcelona

L'atac terrorista mortífer a Rússia, que tothom menys Putin vincula al terrorisme islamista, i l'augment de l'alerta fins al nivell màxim a França, ha fet també que els Mossos d'Esquadra, com les altres policies que operen a Catalunya i a la resta de l'Estat, augmentin la seva alerta. Fonts de la intel·ligència asseguren a ElNacional.cat que si bé s'ha incrementat aquesta vigilància, i que es mantindrà durant tota la Setmana Santa, l'alerta és general i no concreta i que és habitual rebre aquestes informacions, i, per tant, augmentar els nivells d'alerta, per Nadal i també per Setmana Santa, dos períodes crítics per la seguretat i el simbolisme religiós.

Consulat Israel, França i Sagrada Familia, mossos esquadra / Foto: Carlos Baglietto
Agents dels Mossos d'Esquadra, de fons, a la zona de la Sagrada Família / Foto: Carlos Baglietto

Catalunya, com la resta de l'Estat, està en nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista. Fa molts anys que aquest nivell està elevat i cap ministre de l'Interior s'ha atrevit a rebaixar-lo quan calia, a 3, fet que possibilitaria, en moments com aquests, Setmana Santa o Nadal, elevar-lo a 4. Això fa que abans d'aquestes dates el ministeri convoqui a tots els operadors que treballen en antiterrorisme, també els Mossos d'Esquadra, i activi un 4 reforçat, amb especial atenció a centre de culte. L'increment de policia a la Sagrada Família i també en altres espais religiosos, tal com ja estava planificat, es mantindran durant tota la setmana. Aquesta basílica d'Antoni Gaudí sempre s'ha considerat un punt crític i en moltes de les publicacions de propaganda d'Estat Islàmic hi apareixen imatges i vídeos de Barcelona, una de les capitals de més valor per la seva projecció internacional. Els Mossos fa anys que hi tenen servei gairebé permanent, amb Brigada Mòbil, i equipació balística.

Les repercussions de la guerra a Hamàs

A més, cal tenir en compte que també es manté la protecció a interessos jueus a casa nostra. Des de l'atac de Hamàs contra Israel, el 7 d'octubre, que els Mossos d'Esquadra han ampliat també la protecció a sinagogues i punts d'interès d'Israel a casa nostra amb vigilàncies de 24 hores.