El Govern ha confirmat la necessitat d'augmentar el nombre de municipis en alerta per sequera. Aquest dimecres, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, signarà la resolució que estendrà l'alerta a més de mig miler de municipis de Catalunya a les conques Darnius-Boadella i Ter-Llobregat, aquestes se sumen als altres territoris que ja es trobaven sota aquesta alerta. De manera que, un cop entre es publiqui divendres la resolució corresponent al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), hi haurà un total de 515 municipis de 25 comarques que estaran en alerta. Així doncs, les mesures d'estalvi d'aigua afectaran 6,7 milions de catalans

Davant la falta de pluges dels darrers mesos, les reserves dels embassaments han continuat baixant, amb el sistema Ter Llobregat al 34% (207 hm³) i el de Darnius Boadella al 33% (20 hm³). Un cop analitzades les recomanacions de l’Observatori de la Sequera i convocat el Comitè de Sequera a finals de la setmana passada, s’ha pres la decisió de declarar l’alerta. 

Els principals afectats: el sector industrial i agrícola

"La ciutadania no notarà l'alerta. No hi haurà talls d'aigua. Però la indústria, per exemple, tindrà una reducció del 5% en l'ús de l'aigua", va avançar el passat dilluns la consellera d'Acció ClimàticaTeresa Jordà, qui va subratllar que l'aigua de boca està garantida. Com ja apuntava la consellera Jordà les restriccions es notaran principalment a la indústria, però també en el sector agrícola. 

La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%). 

Més mesures per la gestió de la sequera

A més de les restriccions en l'àmbit industrial i agrícola, l'alerta per sequera preveu l'aplicació d'altres mesures. Per exemple, pel que fa als usos urbans, es limitarà el reg diari de jardins i zones verdes així com omplir fonts ornamentals o limitar com s'omplen les piscines i l'aigua que es fa servir per netejar els carrers. També s'estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.

També es preveu la reducció de les extraccions d’aigua dels embassaments i la producció d’aigua dessalinitzada s’incrementa progressivament del 50-75%. Així com, l'increment del  règim d’extraccions d’aigua dels aqüífers i pous recuperats. S'anul·laran els desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric i s'intensificaran els controls  d'usuaris i el reforç de les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament.