Alerta sanitària a Catalunya. El Departament d'Acció Climàtica ha confirmat l'aparició d'un cas del virus de llengua blava en una granja d'ovelles i cabres ubicada a Vilademuls, al Pla de l'Estany. Després que el Laboratori Central de Veterinària del Ministeri d'Agricultura notifiqués el resultat positiu en la mostra, Acció Climàtica ha activat les mesures de prevenció i vigilància per evitar que la malaltia s'estengui. De moment, els tècnics ja fan visites a les explotacions situades a un radi de 20 km per comprovar si hi ha més casos a través d'inspeccions clíniques i mostrejos, tal com estableix el protocol de la Conselleria. D'aquesta manera, es comprovarà si hi ha més animals infectats.

En paral·lel, s'ha instaurat la vacunació obligatòria per a tots els animals d'espècies ovina i bovina en la zona restringida al voltant de la granja afectada. Això implica 3.679 explotacions bovines i 1.744 ovines de 20 comarques, repartides entre Girona, Barcelona i la Catalunya Central. Per garantir la vacunació, el Departament farà una compra d'un milió de dosis del vaccí per arribar als gairebé 250.000 bovins i els 14.000 ovins que hi ha en aquestes granges. A més, Acció Climàtica recorda que els propietaris de la granja han de comunicat als Serveis Veterinaris Oficials qualsevol sospita que hi hagi compatible amb aquesta malaltia.

Aquesta setmana, l'administració catalana concertarà una reunió amb el sector ramader afectat per tal d’informar-los del cas detectat al Pla de l’Estany, assessorar-los i resoldre els dubtes que puguin sorgir. A més, des d'Acció Climàtica també s'ha comunicat de forma oficial a la Comunitat Europea, a la resta de comunitats autònomes i als sectors implicats aquest primer cas detectat.

Una malaltia que no afecta les persones

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal, a través d'algunes espècies de mosquit, i no per contacte directe. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. Ara bé, la malaltia en cap cas afecta les persones, de manera que la carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.

La detecció d’aquest cas de llengua blava fa que la comarca del Pla de l’Estany i la província de Girona i de Barcelona perdin l’estatus de zona lliure de malaltia. Això significa que els moviments dels animals susceptibles a la malaltia queden regulats sota certes condicions, fins que aquesta zona torni a declarar-se lliure de la malaltia, cosa que no passarà, com a mínim, fins d'aquí a dos anys. Els darrers focus de llengua blava a Catalunya va ser el 2009.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!