Després de la DANA de fa uns dies, el servei de Protecció Civil de la Generalitat reactiva ara l'alerta per fortes pluges i temps violent aquest dimecres i dijous a bona part de Catalunya. Els xàfecs s'esperen principalment a la meitat nord de les comarques centrals —l'Anoia, els vallesos, el Solsonès i el Ripollès— i al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona —des de la Selva fins al Baix Camp—. La pluja podria superar els 40 litres per metre quadrat en 30 minuts, d'acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Davant d'això, aquest matí s’ha reunit el Comitè Tècnic del Pla Inuncat per analitzar l’evolució de la situació meteorològica i hidrològica.

 

També s’ha emès un avís per acumulació de més de 100 l/m² en 24 hores a diverses zones del nord-est i de l’interior. Per a dijous 24 de juliol, les precipitacions continuaran però amb una intensitat i probabilitat més baixa, afectant sobretot el litoral sud, Pirineu oriental i interior de Girona. A diferència de la DANA va que impactar sobre Catalunya fa poc més d'una setmana, ara la previsió és que les pluges es desplacin ràpidament, per la qual cosa s'espera una incidència menor que llavors, segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la directora del Meteocat, Sarai Sarroca.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), per la seva part, ha emès un avís vermell per pluja i tempestes de "risc extrem" a les comarques del Bages i Osona, durant aquest dimecres fins a la nit. L'AEMET eleva la previsió del Meteocat a 60 mm per hora i una acumulada de 120 mm, amb possibilitat de calamarsa.

Alerta per crescudes en rius i rieres

Amb tot, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que la principal preocupació està posada sobre la Catalunya Central i el litoral de Barcelona —en especial el Garraf i el Penedès—, perquè "el terreny està saturat" després de l'afectació que va tenir la DANA de fa uns dies. Tot i que no s'esperen pluges tan fortes com llavors, Delgado ha avisat de possibles respostes ràpides a la pluja torrencial en forma de crescudes a rius i rieres. Les autoritats faran seguiment de les conques i si hi hagués risc es farien els pertinents avisos d'alerta als telèfons mòbils en les zones en perill. El subdirector de Protecció Civil ha assenyalat que se seguirà una estratègia "molt focalitzada" en cada lloc on hi hagi risc potencial.

L'ACA monitora els embassaments

Com a mesura de prevenció davant de l'episodi de pluges, l'Agència Catalana de l’Aigua ha iniciat de forma preventiva una maniobra de desembassament al pantà de Foix, que es troba al 94% de capacitat. Es preveu reduir mig metre el nivell per disposar de marge de regulació, en una acció sense precedents a l’embassament. La resta d’embassaments tenen capacitat per absorbir les aportacions previstes. En zones amb terreny saturat per episodis recents, es preveu una resposta hidrològica més ràpida. Per la seva part, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) manté la vigilància en rius i barrancs petits, especialment a la part alta del Segre (nord del Cadí) i als rius del marge esquerre del Segre (Corb, Sió i Llobregós). Tot i que no es preveu superar llindars d’avís, es mantindrà la coordinació amb el CECAT per informar de possibles incidències. Protecció Civil està fent coordinació amb els municipis de les zones amb potencial afectació per transmetre la informació de l'ACA, que està fent una vigilància "molt exhaustiva".

No aparcar a prop de rieres i evitar els desplaçaments

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en la mobilitat i evitar aparcar vehicles en zones inundables (garatges soterranis) o a prop de rieres i torrents, així com no travessar zones negades ni a peu ni amb vehicle. Es recomana, també, que en cas de no poder restringir la mobilitat, fer ús de les vies principals i evitar vies secundàries i camins. D’altra banda, si s'ha de retirar el vehicle perquè pot estar en una zona inundable és important que no es faci si plou intensament. Per acabar, si hom es troba en un lloc en què ha començat la inundació no baixar mai al garatge ni a les estances subterrànies i cal pujar a la zona més alta de l’habitatge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!