Catalunya perd una quarta part de la seva aigua potable per culpa de les fuites, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Una dada especialment preocupant atesa la greu situació de sequera que viu el país. Així, segons ha avançat RAC1, l'any passat es van deixar escapar 134.300 milions de litres. És a dir, 134 hectòmetres cúbics. Una quantitat amb la qual gairebé es podria omplir el Pantà de Sau.

Sens dubte, aquestes fuites són un problema que cal resoldre urgentment. I és que, sense elles, Catalunya tindria el doble de reserves d'aigua que té ara. I, per tant, no estaríem en alerta per sequera. Però el cas català no és una excepció, ja que Espanya perd una quantitat d'aigua molt similar.  

Un problema que té el seu origen en el mal estat de les canonades

Principalment, Catalunya perd tanta aigua per culpa del mal estat de les seves canonades. N'és un bon exemple el cas de Badalona, on fa dues dècades que desapareixen 180.000 litres cada dia. També ho és el cas d'Olot, que ha admès que perd el 40% de l'aigua que li arriba.

Malgrat aquests darrers casos que han transcendit a l'esfera pública, l'ACA assenyala que es tracta d'un problema generalitzat. Davant d'aquest escenari, l'ACA reclama als ajuntaments del país que arreglin com més aviat millor les canonades.

Jordà admet que a Catalunya "tenim un problema" amb les canonades

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha admès que a Catalunya "tenim un problema" amb el mal estat de les canonades. En una entrevista a RAC1, ha afirmat que "a Catalunya tenim el problema que som deficitaris en el tema de l'aigua".

Teresa Jorda / ACN
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el director de l'ACA, Samuel Reyes, en una roda de premsa després de la cimera sobre la sequera / ACN

D'altra banda, la consellera també ha parlat sobre el punt de la cimera contra la sequera que ha impossibilitat l'acord entre Govern i els partits de l'oposició, el règim sancionador. "No és normal que pivotem tot el debat de l'aigua al voltant del terreny on alguns han volgut portar-lo, el del règim sancionador, que en realitat només serveix per dissuadir", ha declarat.

Finalment, Jordà ha lamentat que en la cimera d'aquest divendres el PSC "s'encaparrés amb el tema de la sanció als municipis". "Per la resta, hi ha l'acord", ha reblat. I ha criticat l’actitud dels socialistes per “jugar amb la calculadora i amb el calendari electoral”. “Hauríem d’estar molt per sobre de la calculadora. Les urgències són les que són. No sé com ens en sortirem, però ens en sortirem”, ha afirmat.