Un total de 42 senglars atrapats en quatre dies, aquest és el resultat de la prova pilot que han fet els Agents Rurals amb la revolucionària trampa de senglars Pig Brig Trap. El sistema s'ha provat a la zona de l'estany del Tec (Castelló d'Empúries).  I, segons expliquen els agents, el parany pot ser molt útil per aturar l'expansió del senglar a Catalunya. La trampa funciona gràcies a un cercle de xarxes i unes càmeres que detecten l'animal i no el deixen escapar. A més, la Pig Brig Trap és molt selectiva, és fàcil de muntar i és molt fàcil de moure.

L'efectivitat d'aquest sistema ha meravellat els pagesos, que ja en demanen la seva aplicació immediata. I és que, segons dades del 2019, a Catalunya hi havia 200.000 senglars. Però els sindicats de pagesos creuen que aquesta xifra és més elevada. La sobrepoblació de senglars preocupa, sobretot, a les comarques gironines, on el nombre d'exemplars per quilòmetre quadrat és considerable, especialment a la Garrotxa, l'Alt Empordà o la Selva, segons els punts oficials de seguiment. Aquest animal cerca menjar allà on pot i en aquestes comarques l'agricultura en pateix molt les conseqüències. 

Narcís Jordi Poch, coordinador gironí d'Unió de Pagesos, ha declarat a Catalunya Ràdio que espera que es facin servir, sobretot, en zones boscoses d'accés complicat, allà on fa temps que no s'hi caça. "Hi ha punts de bosc on fa anys que no s'hi caça i on no es neteja, plenes de matolls, on hi ha molt de senglar, i seria interessant anar-les buidant per alleugerir la càrrega dels caçadors. A més, amb un sistema molt segur i selectiu", ha indicat.

Senglars Pig Brig Trap
Fotografia d'una Pig Brig Trap en funcionament / Twitter @pigbrig

Els pagesos creuen que és una molt bona idea combinar la utilització d'aquests paranys amb les batudes dels caçadors. Qui també en demana l'aplicació és el sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Lluís Viladrich, representant de fauna salvatge de les JARC, creu que per agilitzar la instal·lació del sistema cal reduir la burocràcia. "Sempre hem demanat que les trampes es puguin posar amb una simple comunicació del propietari de la terra, que no s'hagi d'esperar l'autorització corresponent".

Finalment, escau esmentar que, segons els Agents Rurals, durant l'any 2022, a les comarques gironines, hi va haver gairebé 1.100 accidents de cotxe per topades contra senglar. Es tracta de l'any en què s'han registrat més accidents relacionats amb senglars des que es tenen xifres al respecte.