Detectat un linx ibèric a Catalunya. Aquesta espècie de mamífer de la família dels fèlids ha estat captat per les càmeres de la Generalitat en un indret de l'oest del país que no ha estat revelat. Amb el nom de 'Secreto', es tracta d'un mascle adult que va néixer fa quatre anys al centre de cria en captivitat de Silves, al sud de Portugal. Després de ser alliberat en una finca propera a Sevilla, per ser reintroduït en una àrea propera a les poblacions d'aquesta espècie entre Doñana i Sierra Morena, ara ha estat localitzat en territori català.
Tot i que no és gaire comú, no és la primera vegada que es detecta un linx ibèric a Catalunya. El 2018 es va localitzar, per primera vegada en els últims dos segles, aquesta espècie a Catalunya, concretament al Baix Llobregat. En aquella ocasió, els Agents Rurals el van capturar i va ser traslladat a Andalusia, on el medi és més adequat. Al Baix Llobregat es trobava envoltat de carreteres, vies de tren i amb una gran pressió urbanística. El 'Secreto', en canvi, no està previst capturar-lo per tornar-lo a Andalusia.
El linx va ser captat fa unes setmanes per les càmeres de fototrampeig de la Generalitat, segons ha avançat aquest dijous El Periódico, i encara que l'hàbitat que no és l'ideal per a un felí, aquest es troba a prop d'àrees on pot trobar aliment. Es desconeix, però, si continua a Catalunya o ja n'ha sortit, cap a l'Aragó.
Ja no és una espècie en perill d'extinció
Des de fa poc més d'un any el linx ja no està en perill d'extinció -tenia aquesta consideració des de 1990-, sinó que és un animal vulnerable, arran del creixement de la població, que ja supera els 2.400 exemplars a la península. Segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica, el cens total de linxs ibèrics arriba als 2.401 individus, una xifra que marca un registre màxim des que es tenen dades precises de seguiment i que suposa un increment del 19% de la població entre el 2023 i el 2024 que segueix la tendència demogràfica positiva i continuada dels darrers 20 anys de seguiment i actuacions per reduir el risc d'extinció.
Els territoris que tenen poblacions estables de linx ibèric són Castella-la Manxa amb 942 exemplars, un 46% de la població espanyola, mentre que a Andalusia n'hi ha 836 (40,8%). Els tres principals nuclis de presència d'aquesta espècie a la península Ibèrica són Sierra Morena Oriental (Andalusia) amb 585 individus comptabilitzats, Montes de Toledo (Castella-la Manxa) amb 444, i Vale do Guadiana (Portugal) amb 354.
Del total de censats, 1.557 són adults o subadults amb una distribució de sexes de 708 mascles i 706 femelles. La xifra de femelles reproductores o territorials el 2024 va ascendir a 470, 64 més que el 2023. Així, la xifra s'apropa a les 750 femelles reproductores que es considera com a un dels objectius demogràfics per aconseguir que el linx es trobi en estat de conservació favorable. El nombre de cadells nascuts el 2024 es va incrementar fins als 844, amb una taxa de fecunditat d'1,8 calculada com a nombre de cadells nascuts entre el nombre de femelles territorials.