Protecció Civil ha informat de l'aixecament totalment del confinament per l'incendi al polígon de Constantí. El passat dilluns es va activar el pla PLASEQTA (Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona) a una part del municipi de Reus i l'aeroport de la ciutat aquesta tarda. L'actuació dels Bombers va permetre reduir al vespre el confinament, limitant-lo al polígon quan l'incendi és estabilitzar. De matinada, els Bombers han confirmat que el foc ja està controlat i  no es detecta la presència de producte derivat de l'incendi. D'aquesta manera, la mesura de confinament queda aixecada. 

TUIT protecció civil constanti
TUIT bombers constanti

L'incendi a l'empresa de sofre AFEPASA ha suposat un risc químic que ha dut a les autoritats a restringir la mobilitat de la ciutadania, dels automòbils i, fins i tot, s'ha desviat un vol de Ryanair entre Dublín i Reus que tenia previst aterrar al municipi reusenc a les 20:05 hores. Actualment, l'incendi està controlat i hi treballen 18 dotacions de bombers. L'accés només queda restringit a la indústria afectada pel foc. 

Què és el PLASEQTA?

En el cas de l'incendi del polígon de Constantí, Protecció Civil ha activat  el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, PLASEQTA per les seves sigles. En resumits comptes, es tracta justament del pla que va protagonitzar un simulacre a Tarragona fa pocs dies. És el pla que estableix les mesures per protegir la població en cas d'un accident químic en una indústria de les comarques de Tarragona.

El PLASEQTA recull com han d'actuar els serveis d'emergència davant un accident o incendi en les indústries químiques tarragoneses. Segons el Departament d'Interior, està "específicament adaptat a la realitat de la indústria química, l'activitat econòmica i social i la població de Tarragona". Tanmateix, el Govern ha admès que ha trigat una hora a activar l'alarma per risc químic aquest dilluns. Segons ha informat l'ACN, l'avís de l'incendi al polígon de Constantí es va rebre una hora abans d'activar el PLASEQTA en fase d'emergència.

El pla té tres fases, la primera, fase de prealerta per fer seguiment de la situació, però sense mesures generals de protecció per la població. La segona és la fase d'alerta sota la qual es fa el control d'accessos al voltant de la zona de l'accident. En cas que l'accident sigui molt greu i pugui afectar a la població exterior, s'activa la fase d'emergència i s'indicarà el confinament de les zones que poden quedar afectades.