Les agressions físiques per LGTBI-fòbia han augmentat un 30,2 % respecte al 2021, i així, han superat per primer cop les agressions verbals contra aquest col·lectiu a Catalunya, segons la radiografia feta per l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) amb dades d'incidències registrades des del gener d'aquest any i fins al novembre. L'OCH ha registrat 225 incidències, de les quals 56 han estat agressions físiques (24,9%) i 53 verbals (23,5%). Les segueixen les mostres d'odi i exaltació (20%) com ara pintades a simbologies LGTBI o discursos d'odi. A continuació, el tracte inadequat (11,5%), seguit de l'assetjament (7,5%) i les amenaces (6,9%). Per últim, el dret d'admissió (2,3%).

El president de l'entitat, Eugeni Rodríguez, ha assenyalat en roda de premsa que la radiografia del 2022 manté la tendència del 2021, que ha recordat, "va ser un any extraordinàriament impactant en les violències cap al col·lectiu LGTBI". El 2021 va ser l'any amb més incidències registrades, 284, un augment considerable respecte d'anys anteriors, en què el nombre va ser menor. El 2017 l'OCH va registrar 111; el 2018, 113; el 2019, 160; i el 2020, 189.

Augmenten les agressions contra el col·lectiu trans

Rodríguez també ha volgut destacar l'augment de violències cap al col·lectiu trans, que representen un 20,8 % del total i que s'han incrementat un 6,8 % respecte de l'any anterior. El president de l'OCH ha atribuït a la polarització al voltant de la llei trans l'augment d'aquestes violències, i ha reclamat que "s'aprovi sense retallades". En aquest sentit, ha anunciat que pròxim dissabte 10 de desembre hi haurà una concentració unitària a Barcelona en suport a la manifestació convocada a Madrid per denunciar les 'retallades' del PSOE a la llei trans.

De les 56 incidències contra persones trans registrades enguany, 19 s'han produït contra dones trans, 5 contra homes trans, 21 contra el col·lectiu en general i 11 contra persones no binàries. Malgrat tot, les agressions contra el col·lectiu gai continuen sent les més nombroses i suposen pràcticament la meitat del total (48,5 %).

Pugen les incidències en locals d'oci nocturn

La via pública es manté com l'espai on es produeixen la majoria d'incidències. Aquest 2022 se n'han registrat més d'un terç del total (39,3%). En segon lloc, hi ha internet i xarxes socials (10,7%) i en tercer lloc, les incidències que es produeixen l'àmbit laboral (8,4%) seguit del transport públic (8%). Les agressions a través de les xarxes socials van patir un important repunt durant la pandèmia, però per contra, ara han tornat a augmentar les agressions registrades en espais d'oci nocturn, que respecte del 2021 han patit un increment del 75 %. 

Quant a la radiografia territorial, la província de Barcelona continua al capdavant, amb un 43,5 % del total de queixes registrades (156), però des de l'OCH han destacat l'augment de les agressions a la província de Girona, que han passat de 10 a 16 agressions, fet que suposa un augment del 62,5%. A Tarragona se n'han registrat 10 (4,4%) i a Lleida 4 (1,8%). N'hi ha 33 que no són presencials i sis més que no s'ha pogut determinar el lloc.

L'OCH reclama finançament a la Generalitat

Eugeni Rodríguez ha vinculat l'augment de les agressions a la impunitat que sovint es dona als agressors, a la banalització de les violències des de certs sectors o al discurs que alimenta l'extrema dreta. En aquest sentit, ha reclamat la modificació de la Llei contra la LGTBI-fòbia per incloure noves mesures com ara la reparació de les víctimes així com canviar el règim d'infraccions perquè sigui "més contundent". S'ha dirigit a totes les administracions, però especialment a la Generalitat, per tal que contribueixin amb més recursos i això permeti, no només atendre casos de discriminació, sinó també treballar a les escoles i fer pedagogia. De fet, el director de l'OCH ha lamentat el poc finançament que reben i ha assenyalat que al pas que van l'any que ve "el finançament privat superarà el públic".