Bones intencions, però cap compromís concret per dignificar el que cobren els advocats del servei de justícia gratuïta a Catalunya. És el missatge que recull la carta que el Consell de l’Advocacia Catalana, juntament amb els degans i deganes dels 14 col·legis catalans, ha enviat, aquest dilluns, als 6.500 advocats i advocades, inscrits al servei del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) per comunicar-los que les negociacions amb el Departament de Justícia, iniciades l’abril passat, s’han estancat.

En concret, l’Advocacia catalana afirma que “el principal dèficit de la proposta d’acord és que queda supeditada als pressupostos de la Generalitat de 2024”, que es desconeix la partida que tindrà el Departament de Justícia, i per tant “no poden concretar quin serà l’increment lineal de les assistències del torn d’ofici pel 2024, ni tampoc altres dotacions pressupostàries que afecten el servei", segons recull la carta a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Pendent dels pressupostos

Davant l’estancament de les negociacions, el Consell de l’Advocacia informa els advocats que “persistirà en les reivindicacions perquè l’acord ha de ser possible”, i exigeix “una aposta pressupostària real i digna del Govern per a la justícia gratuïta”. A la carta, signada per la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l'Advocacia de Reus, Encarna Orduna, i el degà o degana del col·legi on pertany l’advocat, se sosté: “Aquestes setmanes vinents, sabedors que estem en una cursa a contrarellotge, seguirem movent cel i terra perquè això es tradueixi en voluntat i consens polític en els pròxims pressupostos. Tal com ja hem fet saber al Departament, no ens aturarem en la recerca de solucions.”  

 

Pròrroga del conveni

Per la seva part el Departament de Justícia ha informat que davant de la manca d’acord amb l'Advocacia Catalana, "prorrogarà el conveni de l’any anterior," del qual sosté que "consolida l’increment històric del 10%", i que "torna a allargar la mà als col·legis d’advocats i advocades per seguir dialogant en el marc dels pressupostos de la Generalitat de 2024". En concret, Justícia recorda que ha augmentat un 10% el pressupost global per a l’atenció a la justícia gratuïta, passant de 66 a 73 milions d’euros. I, que "Catalunya inverteix 7,59 euros per ciutadà en justícia gratuïta, xifra que la situa al capdavant de tot l’Estat, juntament amb el País Valencià".

Algunes millores

A la carta, el Consell de l’Advocacia Catalana explica que “fa anys que està en una lluita incansable amb l’administració per assegurar una compensació justa i l’aplicació de millores en benefici del servei que es presta com a funció pública i de l’atenció a la ciutadania”, i comparteix el “neguit” de tots els col·legiats. I detalla que en aquesta “intensa negociació” han celebrat unes 30 reunions amb el Departament de Justícia, altres conselleries de la Generalitat, i bona part dels grups amb representació al Parlament.

Hi precisa que el “primer resultat” d’aquestes reunions “ha permès aconseguir principis de millora en algunes de les reivindicacions”. I cita cinc millores: Pagar una quantitat per la disponibilitat als torns de penal, VIDO (violència domèstica), estrangeria i menors infractors a territoris sense torn de guàrdia; incrementar els advocats de guàrdia (penal i VIDO), si bé no en tots els territoris; Incrementar un 2,5% el mòdul de procediment social; creació del mòdul Barnahus, equivalent a l’import del desplaçament, i creació del mòdul d’assistència a centres penitenciaris per violència masclista, equivalent a l’import del desplaçament.

L’Advocacia, però considera que la proposta plantejada pel Departament de Justícia “resulta encara clarament insuficient”, i sosté que “no la pot acceptar”, i que així ho ha comunicat formalment, per acord unànime del plenari del Consell de l’Advocacia Catalana, al mateix departament.  I espera que es detalli un increment de la remuneració en l’assistència lletrada.

Protestes i vaga

Advocats del torn d’ofici han fet concentracions de protesta diversos cops a Barcelona, i també a la resta de l'Estat espanyol. Un grup minoritari, sota el nom Sindicato Venia, es va declarar en vaga indefinida el novembre passat i ha demanat la suspensió de judicis per exercir aquest dret per reclamar un millor finançament.  En aquest sentit, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab), amb el degà Jesús M. Sánchez, va fer un comunicat per aclarir que "l’Icab no ha convocat cap vaga”. A més, recorda que el Tribunal Suprem ha establert que en la confrontació de drets entre una persona detinguda i el dret a vaga de l’advocacia, preval el primer, i que seguirà exigint millores per als advocats del torn d'ofici.

 

A la foto principal, protesta d'advocats del torn d'ofici a la plaça Sant Jaume de Barcelona,  el juliol passat, / Foto: Carlos Baglietto

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!