Adeu al mode avió. El 5G estarà permès durant els vols a la Unió Europea, d'acord amb l'última actualització de la Comissió Europea sobre les comunicacions a bord. Si bé totes les companyies insten els passatges a activar el mode avió dels seus dispositius electrònics durant l'enlairament i l'aterratge (mitjançant un senyal lluminós que indica quan fer-ho), ara les aerolínies podran proporcionar l'última tecnologia de xarxes 5G en els seus avions. És una decisió de Brussel·les, que aquest dilluns ha actualitzat la decisió sobre comunicacions a bord amb el desplegament generalitzat de serveis de 5G. En matèria tecnològica d'ús quotidià, la Unió Europea també ha impulsat el carregador únic.

L'activació del mode avió és una mesura de seguretat que implementen les companyies per evitar interferències amb qualsevol altra sistema elèctric o de telecomunicacions de l'avió, que podrien provocar un accident aeri. S'activa durant l'enlairament i l'aterratge, de manera que és possible utilitzar una xarxa wifi quan l'avió ja ha superat una altura determinada i està lluny de les pistes d'enlairament i de la d'aterratge. Però això passarà a ser història i els ciutadans europeus s'acomiadaran del mode avió, per poder fer ús del mòbil i altres aparells durant els vols.

Mòbils encesos i amb dades activades

Ara, el bloc comunitari ha anunciat que tots els passatgers a bord de vols a la Unió Europea podran mantenir els dispositius electrònics encesos i amb les dades mòbils activades per poder fer servir les xarxes 5G. Podran accedir a una connectivitat "al màxim de la seva capacitat i característiques, igual que amb una xarxa mòbil 5G a terra", informa la Comissió Europea. El comissari europeu de Mercat interior, Thierry Breton, ha assegurat que el 5G "permetrà serveis innovadors per a les persones i oportunitats de creixement per a les empreses europees". "El cel ja no és un límit quan es tracta de les possibilitats que ofereix la connectivitat superràpida i d'alta capacitat", ha afegit. 

Les aerolínies hauran d'instal·lar una estació xarxa a la seva flota, que permetrà dur a terme tasques com l'enviament de trucades, missatges o trànsit de dades a través d'una xarxa satel·litària a una xarxa mòbil terrestre. D'altra banda, també Brussel·les ha introduït novetats per al transport per carretera: es podrà executar wifi amb bandes de freqüència de 5 GHz en cotxes, autobusos i altres mitjans de transport. Això es farà efectiu el pròxim 30 de juny del 2023, "a tot tardar".