Protecció Civil ha activat aquest matí preventivament els plans Aerocat i Radcat, per incidents amb avions i també incidents radiològics, respectivament, pel vessament d’un producte mèdic que anava a la part de càrrega d’un avió que ha aterrat a l’aeroport del Prat, de la companyia Swiss Airlines entre Barcelona i Zúric. L'avió afectat, que portava una maleta amb aquest producte mèdic radiològic, està estacionat a l'stand 264 de la Terminal 1 de l'aeroport de Barcelona, que s'ha acordonat mentre es fan les comprovacions per descartar els nivells radiològics. La caixa es trobava dins la part de càrrega de l’avió i un cop l’anaven a retirar han comprovat que la capsa de cartró exterior que el protegia estava malmesa.

Passatgers confinats

S’han confinat diverses persones, passatgers que eren a l'avió, per evitar que tinguessin contacte amb el producte, i cinc treballadors, han estat traslladats a un centre mèdic per precaució, tal com han explicat des de Trànsit Aeri a ElNacional.cat. L'operativa de l'aeroport, segons Aena, no s'ha vist afectada per aquest incidents i els vols poden operar amb normalitat. L’avió provenia de Suïssa amb un total de 127 passatgers i 5 tripulants que ja havien marxat, i a l’avió ja hi havia els passatgers que havien de sortir de l'aeroport cap al seu destí (143). Aquests passatgers s’han mantingut dins l’avió, confinats, i fa poca estona han estat traslladats a una sala de l’aeroport en espera que puguin seguir el seu trajecte un cop es facin totes les comprovacions.

Ara per ara el nivell de risc, segons fonts d’Aena i també de Protecció Civil, és baix. Els passatgers segueixen confinats a l’espera de poder fer els mesuraments per descartar un risc més elevat. Al lloc de l'incident, a l'interior de la Terminal 1, s'hi han desplaçat una desena de dotacions dels Bombers de la Generalitat, amb material NRBQ per poder treballar a la zona. També s'ha activat la unitat de risc químic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), de la UIS. Els especialistes en riscos químics i radiològics estan fent mesures a la zona afectada i també comprovacions de la maleta que conté aquest producte per saber si el vessament pot ser perillós.

Maleta radioactiva

Segons ha pogut saber ElNacional.cat a l'interior de la maleta que ha provocat aquest vessament i que ha obligat a activar el protocol de seguretat i activat els plans Aerocat i Radcat hi ha un producte destinat a la lluita contra el càncer, un producte radiològic de nivell baix, si bé, amb danys, pot provocar fuites i possibles afectacions exteriors. El producte havia sortit d'Alemanya i tenia com a destí Salamanca. Els Bombers han confirmat que les mostres han donat zero i es podrà recuperar la normalitat en breu temps.

Al lloc s’hi han desplaçat 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals efectius del GRIT (Grup de Riscos Tecnològics) i el Furgó de Risc Químic, a més d’una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que s’anomena UIS (Unitat d’Intervenció i Suport), especialitzada en l’atenció sanitària en situacions de risc químic i risc afegit.

Incident amb un dron

Fa pocs dies l'aeroport del Prat, a Barcelona, també va haver d'activar el seu pla d'emergència per la presència d'un dron no controlat a la zona d'enlairament i d'aterratge dels avions. Aquesta presència d'una aeronau no tripulada va obligar a aturar l'entrada d'avions i assegurar la zona. A més d'estar prohibit, i d'enfrontar-se a greus sancions, el vol de drons a zones properes als aeroports pot ser molt perillós pel possible impacte amb avions comercials. Es desconeix encara qui va entrar a zona restringida del Prat amb el dron, però en altres aeroports, com a Madrid i Londres, s'han fet accions coordinades amb drons per complicar l'operativitat dels vols.