El Govern restringirà l'accés dels vehicles als parcs naturals a partir d'aquest divendres. Ho farà durant tot l'estiu a través d'un pla de xoc que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballarà i coordinarà amb cada ajuntament. El que pretén l'Executiu és evitar la "massificació" d'aquests espais i treballar per a la "preservació de l'entorn".

La Generalitat no vol que es repeteixin imatges d'aglomeracions com les viscudes durant l'estiu passat i la Setmana Santa. Un exemple del que el Govern considera "insostenible" és la concentració de més de 1.500 vehicles en un únic dia a la carretera del Parc Natural del Cap de Creus.

Visita al Cap de Creus

L'anunci l'ha fet aquest dijous la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha expressat que no volen "culpabilitzar ningú ni que la gent no vagi als parcs naturals", sinó que es tracta que es faci "d'una manera ordenada i regulada". La consellera considera que el "boom de visitants en aquests espais és bo", però que "no es pot convertir el Cap de Creus en un aparcament, el Pedraforca en una Rambla o la barra del Trabucador en un càmping".

visita jordà cap creus acn

Imatge: La consellera Teresa Jordà, al Cap de Creus. ACN.

Jordà ho ha explicat en el marc d'una visita al Parc Natural del Cap de Creus. És precisament aquest escenari l'escollit per començar a implementar aquestes restriccions a partir d'aquest divendres entre les 9:30 i les 22:00 hores. La mesura implica que només les matrícules autoritzades podran accedir més enllà de l'aparcament del Corral del Morell. Qui vulgui accedir a partir d'aquest punt ho haurà de fer a peu, en bicicleta o en un bus llançadora que té una freqüència de pas de 20 minuts.

Pla de xoc aplicat a altres espais naturals

A més del Cap de Creus, està previst que el darrer cap de setmana de juny s'apliqui un pla similar al Parc Natural del Cadí Moixeró. En aquest cas, el que es farà serà posar un bus llançadora que anirà de Saldes fins al mirador de Gresole.

Al Delta de l'Ebre, hi haurà agents cívics que demanaran respectar l'entorn en punts com la Punta del Fangar o l'illa de Buda. També es preveu regular l'aparcament a la platja de Migjorn i de l'Eucaliptus.

Finalment, al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, es limita l'accés a Fontalba a 100 vehicles per dia.

 

Imatge principal: La consellera d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, Teresa Jordà, parlant amb el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu. ACN.