Les desenes d'estudiants i professors que han decidit acampar la nit d'aquest dilluns al claustre de la Universitat de Barcelona per denunciar "el genocidi del poble palestí" no tenen pensat marxar aviat. En una roda de premsa dels portaveus dels acampats, Pablo Castilla, membre del comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, ha afirmat que pretenen continuar-hi durant aquesta setmana i quedar-s'hi també el 12 de maig, quan se celebraran les eleccions catalanes. Una decisió que pot quedar en entredit perquè l'edifici és col·legi electoral el 12-M. Malgrat això, els activistes propalestins han assenyalat que la seva protesta "no interfereix en la campanya", i per això han demanat al rector de la UB, Joan Guàrdia, que "s'oposi a qualsevol intent de desallotjament" del claustre amb motiu de les eleccions.

Més enllà d'això, la roda de premsa ha servit per posar pressió sobre la direcció de la UB. Així, els acampats han exigit al consell de govern de la UB que "trenqui relacions amb Israel i es posicioni obertament en contra del genocidi" que està perpetrant Israel a Gaza. "Fem una crida perquè la comunitat universitària se solidaritzi amb el poble palestí", ha demanat Marta Venceslao, professora de la Facultat de Pedagogia de la UB. Així, Castilla ha demanat als estudiants d'altres universitats catalanes que se sumin a l'acampada de l'edifici històric de la UB. A altres punts de l'estat ja s'han iniciat aquestes protestes, com són a València, el País Basc i Madrid.

Les classes es desenvolupen amb normalitat

A la Universitat de Barcelona, la protesta s'ha sumat a la d'altres universitaris d’arreu del món, que s’han aixecat per defensar els drets dels palestins davant els atacs d’Israel. Ahir a la tarda, unes 500 persones van concentrar-se al claustre, però només unes desenes hi van passar la nit. Els concentrats mantenen oberta la duració de la protesta però saben que, com a mínim, la mantindran fins dimecres, quan hi ha previst un claustre extraordinari a la UB on es presentarà una moció per exigir a la direcció del centre que es posicioni a favor de l'alto el foc i trenqui relacions amb Israel i les empreses que li donen suport, segons van detallar aquest dilluns els impulsors. En concret, assenyalen els convenis amb Abengoa, Carrefour, Siemens, AXA o HP que té la UB. Aquest dimarts, les classes s'estan desenvolupant amb normalitat.

De moment, la direcció de la UB està permetent l'acampada contra la guerra a Gaza. El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha dit a través d’un comunicat que la seva voluntat és "acompanyar aquest tipus d’iniciatives, tot vetllant pel pluralisme, per la convivència i pel respecte a l'activitat ordinària dels centres". "Em sento profundament commogut davant la desproporció en la resposta militar dels últims mesos, també davant del càstig a què s'està sotmetent la societat civil amb accions com el bloqueig de l'ajuda humanitària, i davant la impossibilitat fins a dia d'avui d'haver assolit un alto el foc immediat a la zona", ha afegit el rector.