L'Audiència Nacional ha absolt Santiago Espot Piqueras del delicte d'injúries a la Corona i d'ultratge a Espanya pels quals va ser condemnat. Havia de pagar una multa de 7.500 euros, per haver promogut la xiulada a l'himne espanyol i menyspreat el rei Felip VI, a la final de la Copa del Rei celebrada al Camp Nou, el 30 de maig del 2015, però va presentar un recurs i li han donat la raó. 

L'Audiència Nacional diu que el contingut del manifest publicat per Espot a les xarxes socials incitant a la xiulada "no contenia expressions injurioses ni qualificatius insultants respecte al Rei, sinó que es tractava d'aprofitar un acte esportiu per reivindicar de manera incívica pretensions independentistes".  

La magistrada ponent de la sentència, Ángela Murillo, ha analitzat el contingut del manifest que va publicar Santiago Espot el 28 de maig del 2015 com a president de l'entitat Catalunya Acció a Facebook i que es titulava "Per la xiulada a l'Himne Espanyol i al rei Felip de Borbó". Per aquest manifest, el jutjat central penal va entendre que Espot "executava un pla preconcebut i planificat per ell mateix per ofendre i menysprear el Rei, sota una tapadora de pretensions polítiques".

Però la sala que ha resolt el recurs, conclou que l'acció portada a terme per l'acusat s'emmarca en la llibertat de crítica. La crida que es fa en el manifest, segons els magistrats, "té com a il·lusori i confessat fi aconseguir la proclamació d'un Estat Català independent amb el consegüent control polític efectiu del territori mitjançant la protesta col·lectiva cívica". En el text analitzat, afegeix el tribunal, no apareix "cap epígraf ofensiu, injust o oprobiós que suposi o impliqui un menyspreu a S.M. el Rei i a la institució que encarna en la seva persona. Del que es tractava, en definitiva, era d'aprofitar un acte esportiu on anava el Rei perquè de forma incívica, impròpia, desafortunada i amb manifesta manca d'educació, els organitzadors evidenciessin amb la xiulada el seu radical desacord davant la impossibilitat de seguir endavant amb els plans independentistes".