Un 90% d'estudiants universitaris fa servir la intel·ligència artificial (IA) per estudiar. A més, gairebé quatre de cada deu assegura que la fa servir cada dia. Per la seva banda, la majoria de professors universitaris admet que recorren a la IA per crear contingut i confirmen que els alumnes inclouen respostes generades amb aquesta tecnologia als exàmens. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi Ús i percepció de la IA en l’àmbit universitari, impulsat per la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD). L’informe es basa en dues enquestes que han recollit respostes de prop de mil estudiants de 12 universitats públiques i 8 privades, representant el 24% i el 27% d’aquest tipus de centres respectivament. La gran majoria dels enquestats (un 88%) provenen d’universitats públiques i tenen entre 18 i 33 anys.

Les eines d’intel·ligència artificial més emprades pels estudiants són ChatGPT, Gemini i DeepSeek. A més, gairebé la meitat utilitza generadors de presentacions o imatges, i un terç recorre a eines per analitzar dades. Un 63% dels estudiants asseguren que fan servir la IA per resoldre dubtes o problemes concrets, la meitat l’utilitza per cercar informació, fer recerca o redactar treballs, un 40% l’aplica a l’organització i planificació acadèmica, i un 37% per crear continguts audiovisuals.

Dubtes sobre les implicacions ètiques

Una gran majoria de l’alumnat considera que la IA ha tingut un impacte clarament positiu en el seu rendiment acadèmic. Tot i això, la meitat expressa dubtes sobre les implicacions ètiques del seu ús. Pel que fa al professorat, també hi ha preocupació. Alguns docents han detectat respostes generades amb IA en exàmens i asseguren que molts alumnes prefereixen utilitzar aquestes eines abans que consultar els textos recomanats. Entre els riscos que identifiquen, destaquen la pèrdua de capacitat crítica, la reducció de l’esforç personal i un possible aprenentatge esbiaixat. Un 80 % dels estudiants també mostra preocupació per la seguretat i la privacitat.

Les universitats utilitzen la IA sobretot per generar continguts i donar suport a la recerca. Tot i això, menys de la meitat l’aplica a tasques d’avaluació, elaboració de bibliografies o resums, i només de forma limitada en tutories. Malgrat que molts alumnes creuen que els seus centres no promouen l’ús d’aquesta tecnologia (un 40% ho considera així), la meitat de les universitats han optat per formar el professorat mitjançant l’externalització de serveis amb experts en IA. No obstant això, la col·laboració amb empreses tecnològiques continua sent baixa: només un terç dels centres ha rebut formació específica o accés gratuït a llicències.

Segons Ángela Mediavilla, responsable de l’àrea tècnica de la Fundació CYD, “és necessari establir una col·laboració més estreta entre les universitats i les empreses tecnològiques per aprofitar tot el potencial de la IA”. La major part dels centres considera que aquesta tecnologia pot facilitar una docència més personalitzada, i més de la meitat defensa que la universitat hauria d’assumir un paper clau en la formació en IA, malgrat les barreres econòmiques que encara persisteixen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!