Unes 7.000 persones faran l'examen escrit per obtenir el certificat oficial de català C2 entre aquest divenres i demà dissabte. Es tracta del segon any consecutiu que s'arriba aquesta xifra, un augment significatiu amb respecte el 2021, quan es van inscriure 2.300 persones. L'increment tan acusat d'inscrits és degut a la previsió del Departament d'Educació d'incloure el C2 com a requisit per a exercir la docència, segons ha indicat aquest matí el Departament de Cultura de la Generalitat a través d'un comunicat. 

Des de l'any passat, el Departament de Cultura de la Generalitat ha redimensionat l'organització i la logística dels exàmens per acollir la major demanda d'inscripcions. Per poder portar a terme aquest augment, el departament va requerir l'any passat un increment pressupostari de 500.000€.

Segons ha indicat l'administració, la Secretaria de Política Lingüística, encapçalada per Francesc Xavier Vila, ha format 126 examinadors i 103 correctors nous, ja que els exàmens requereixen més personal per fer les proves orals i per poder corregir més ràpidament dins del termini establert. Els resultats es coneixeran el pròxim 7 de setembre, gairebé dos mesos més d'hora que l'any anterior. 

Les proves escrites s'estan fent avui a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès. La segona part de l'examen, les proves orals, es faran durant avui, dissabte 22 d'abril, dissabte 6 de maig i dissabte 13 de maig

Una prova competencial de nivell superior

El certificat de català C2 és una prova competencial de nivell superior que es correspon amb el sisè nivell en l'escala del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MERC) del Consell d'Europa. Segons la defineix la mateixa administració de la Generalitat, es tracta d'una prova que s'adreça a les persones que duen a terme tasques i activitats lingüístiques complexes en l'àmbit laboral o acadèmic, tant orals com escrites, que necessitin acreditar un nivell molt alt en llengua catalana. La finalitat de la prova és acreditar que qui s'examina pot expressar-se "amb espontaneïtat, flexibilitat, complexitat, fluïdesa i correcció".

L'examen consta de tres parts: una de comprensió lectora i expressió escrita, en la que qui s'examina ha de llegir, adaptar, sintetitzar, valorar i argumentar diversos textos; una àrea d'ús de la llengua per demostrar que l'aspirant té un bon domini de la gramàtica i un repertori lèxic ampli; i, finalment, una àrea de comprensió i expressió oral, en la que s'ha d'argumentar formalment per justificar idees, informacions i opinions i interactuar amb l'examinador.