Durant l'any que hem deixat enrere, el 2021, han estat 4.404 les persones que han perdut la vida intentant entrar a l'estat espanyol. Així ho ha indicat l'ONG Caminant Fronteres, que ha alertat que això suposa un augment del 102,95% en relació amb l'any anterior, quan es van comptabilitzar 2.170 morts. Segons les dades presentades aquest dilluns per l'ONG, la ruta més perillosa és la canària en què s'han comptabilitzat 4.016 víctimes mortals en els 124 naufragis que s'han pogut registrar. La coordinadora de Caminant Fronteres, Helena Maleno, ha denunciat que aquestes morts -una mitjana de 12 al dia l'any passat- es deuen a "factors polítics", a una "manca de coordinació" entre països en "defensa de la vida" així com a una "manca de mitjans de rescat" i a retards en les cerques d'embarcacions.

Maleno ha alertat que les rutes que segueixen els migrants per mar són "cada cop més perilloses i llargues" i que les condicions de les embarcacions i de les persones que hi viatgen són "precàries" i sovint les condueixen persones amb "nul·la experiència". L'ONG també explica que hi ha embarcacions de particulars i empreses que deneguen l'ajuda per por a ser criminalitzats. Del total de víctimes mortals, l'ONG ha xifrat en 628 les dones i en 205 els nens i nenes. El 94,8% de les víctimes segueixen sense ser identificades i 83 embarcacions van desaparèixer amb totes les persones a bord.

"El mínim registrat"

La segona ruta més mortífera és l'algeriana, amb 191 persones mortes o desaparegudes en 19 naufragis; i 95 víctimes en 10 naufragis a la ruta de l'Alborán. Pel que fa a l'època de l'any, el document assenyala agost com el mes més tràgic, amb més de 660 víctimes en la mar, així com les setmanes que corresponen a la fi de maig i principis de juny quan, tal com ha recordat l'ONG, Espanya va viure "una crisi diplomàtica" amb el Marroc. En aquest període, han explicat, només en dues setmanes es va registrar l'arribada de 482 persones.

Des de l'entitat qualifiquen aquestes dades com les "xifres del dolor" i apunten que aquests números són "el mínim registrat" i que "la realitat és que hi ha més víctimes" d'aquestes rutes de les quals "no hi ha constància".

El 94,8% no apareix

La fundadora de l'ONG i activista pels drets humans, Helena Maleno, ha assenyalat que aquest estudi no sols posa de manifest la situació que les persones migrants viuen en la mar, sinó que també serveix per a donar "visibilitat al que està passant a les fronteres" i posar el focus en "els factors" d'aquesta situació, així com assenyalar "els responsables".

En aquest sentit, l'informe assenyala que en el 94,8% dels 4.404 casos comptabilitzats en 2021, els cossos de les persones no apareixen. Espanya, ha indicat Maleno, posa el focus en què les embarcacions "no arribin" i no informen d'altres xifres que, al seu judici, són importants, com a "quantes embarcacions o persones l'intenten". D'aquestes forma, ha explicat, se sabria també el nombre de morts i desaparicions. "Aquesta hauria de ser una informació oficial i no treball de les ONG", ha criticat.

 

Imatge principal: Armilles salvavides / Europa Press