El 25 de novembres és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Des de l'any 1999 les Nacions Unides (ONU) reconeixen aquesta data com una plataforma per tal de denunciar totes les expressions de les violències masclistes que experimenten les dones arreu del món. Tant institucions com organitzacions polítiques es congreguen al voltant d'aquest dia per visibilitzar una realitat que encara assetja a milers de víctimes i supervivents de la violència patriarcal. 

Des de fa anys que el 25-N és un dels dies cabdals per al moviment feminista a Catalunya. Juntament amb el 8-M són les dues principals mobilitzacions que concentren a persones d'arreu del país. Com és tradicional, Ca la dona, l'espai de referència del moviment feminista català, convoca una gran manifestació a Barcelona, però més enllà de la capital les agrupacions feministes organitzen mobilitzacions arreu del territori

cartel 25N 2021Cartell de la convocatòria de Ca la Dona / Ca la Dona

Mobilitzacions a Catalunya pel 25-N

  • Barcelona: Manifestació convocada per Novembre Feminista (Ca la Dona) a les 18:30 hores al Passeig de Gràcia amb l'Avinguda Diagonal. La manifestació es dirigirà a la plaça de Catalunya on es llegirà un manifest. 
  • Lleida: Manifestació convocada per diversos col·lectius sota el paraigua de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans a les 19:30 hores a la plaça Ricard Viñes. Les organitzadores especifiquen que la manifestació serà mixta, però la capçalera no. 
  • Girona: La ciutat concentra dues convocatòries de manifestacions. Per una banda, la Plataforma Feminista Gironina convoca una concentració i lectura de manifest als Jutjats de Girona aquest dijous a les 18:30 hores. Per altra banda, la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona organitza una concentració a la plaça U d'Octubre a les 19 hores. 
  • Reus: El Camp de Tarragona es mobilitza a Reus en una manifestació unitària que s'originarà a les 19:30 hores al Mercat del Carrilet. 
  • Tortosa: Les Terres de l'Ebre també compten amb una mobilització conjunta que tindrà lloc a la ciutat de Tortosa on hi haurà una marxa de torxes no mixta a les 19 hores al Passeig de l'Ebre a l'altura del Roser. Posteriorment, a les 20 hores, hi haurà una concentració mixta a la plaça de l'Ajuntament. 
  • Sant Cugat: Manifestació convocada pels col·lectius feministes del Vallès Occidental a la plaça Lluís Millet a les 19:30 hores. 
  • La Seu d'Urgell: Convocada una marxa de torxes a les 20 hores a la plaça dels Oms per part del Col·lectiu Feminista Alt Urgell, el qual demana que s'assisteixi a la marxa vestida de negre. 
  • Vic: Marxa de torxes convocada per l'agrupació de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans a les 19 hores a la comissària de Mossos d'Esquadra (carrer de l'Era d’en Sallés s/n). 
  • Vilafranca del Penedès: Acte de record a les assaciades i marxa de torxes convocada a la plaça de la Vila a les 20 hores. 

Aquestes són les principals convocatòries que es reparteixen pel territori. A banda, col·lectius més locals o de barri han organitzat les seves pròpies mobilitzacions o actes en el marc del 25-N. 

De manera similar succeeix amb les institucions. A més de les manifestacions i concentracions convocades per les organitzacions feministes també hi ha actes organitzats per ajuntaments o el mateix Parlament de Catalunya, que el passat dilluns va celebrar el seu tradicional acte commemoratiu.  També les universitats catalanes preparen commemoracions per aquest 25 de novembre en els campus. 

 

Imatge principal, protesta celebrada l'any passat / Europa Press